Izvor: Politika, 15.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro rešenje za „crnogorce”

Kad se takvim vozilom napravi prekršaj, ili se koristi za krivična dela, ne znate koga da jurite, tvrdi ministar policije Ivica Dačić

Broj automobila s crnogorskim tablicama, koje „na ovlašćenje” voze građani Srbije, mogao bi da bude delimično poznat početkom juna, kada ističe rok za zamenu registarskih tablica u Crnoj Gori, gde su uvedeni i stroži kriterijumi za tehnički pregled. „Kad se to završi, imaćemo čistu situaciju”, izjavio je crnogorski >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ministar unutrašnjih poslova Jusuf Kalamperović.

Po novim propisima, crnogorskoj policiji je pri produženju registracije potrebno, uz potvrdu o tehničkoj ispravnosti, dostaviti i fotografiju vozila slikanog u ovlašćenoj stanici za tehnički pregled. To znači da će automobili koji se voze u Srbiji morati da budu dovezeni u Crnu Goru, a ne da se, kao do sada, registracija obavlja „preko kurira” koji donese potrebne papire i uplatnice.

Javna je tajna da su takva vozila do sada registrovana „na neviđeno” i da je većina njih tehnički pregled prošla samo „na papiru”, a mnoga nisu u Crnu Goru odvezena nikad posle kupovine. Podacima o broju takvih vozila u Srbiji ne raspolaže ni policija, a procene su se kretale od 30.000 pa do fantastičnih 100.000, u šta je teško poverovati jer Crna Gora ima ukupno oko 200.000 registrovanih vozila.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić upozorio je da su ti automobili problem s bezbednosnog aspekta, ali da su, nažalost, tema o kojoj se govori samo u predizbornim kampanjama.

„Kad se takvim vozilom napravi prekršaj, ili se desi kriminalni akt u kome je upotrebljeno, ne znate koga da jurite. S policijskog aspekta insistiramo da se to pitanje što pre reši”, rekao je Dačić. Poseban slučaj su saobraćajni prekršaji jer se vozačima tih vozila može napisati kazna samo u slučaju da se zateknu u kršenju propisa.

U kampanjama za pretposlednje i poslednje parlamentarne izbore, lider Nove Srbije Velimir Ilić je u ime narodnjačke koalicije obećavao preregistraciju tih vozila uz određenu nadoknadu, dok je predsednik G17 plus Mlađan Dinkić bio kategorički protiv toga da se preregistruje bilo koje vozilo koje ne ispunjava standard „evro 3”.

„Ne može u Srbiji da postoje desetine hiljada vozila sa stranim tablicama, koja voze naši državljani, a da to ne postoji u našem registru”, rekao je Dačić i istakao da nije problem samo s crnogorskim, već i sa automobilima registrovanim u drugim državama koje voze građani Srbije.

Tome u prilog ide i tvrdnja ministra unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine Tarika Sadovića, koji je izjavio da je policija pre godinu dana sva mesta gde se obavlja registracija vozila povezala sa Interpolovom bazom podataka o ukradenim vozilima i da su dobijeni „neverovatni rezultati” koliko je automobila bilo ukradeno i legalno registrovano u BiH.

Fonet

[objavljeno: 16/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.