Izvor: B92, 18.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoković osuđen za krađu

Beograd -- Branislav Uskoković, bivši direktor EDB-a, posle tri i po godine suđenja osuđen je na devet godina zatvora.

Bivši direktor Elektrodistribucije Beograd osuđen je zbog krađe oko 11 miliona dinara i zloupotrebe službenog položaja, ali mu nije oduzeta imovina. Sindikat EDB-a je zadovoljan presudom koju je Okružni sud izrekao jer je potvrđeno da je Uskoković kriv. On je u vreme dok je bio direktor EDB-a pribavio 32 stana.

Branislav Uskoković bio je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << direktor javnog preduzeća Elektrodistribucija Beograd 10 godina i smanjen je posle oktobarskih promena.

Za to vreme pribavio je, samo po podacima sindikata Distribucije, 19 stanova u Beogradu, kuće na Vračaru, Čukarici, Starom gradu, u Budvi, Podgorici, pa i u Parizu. Tako je na Uskokovićevu porodicu uknjiženo čak 32 objekta.

Komisija za utvrđivanje Uskokovićevih malverzacija u EDB-u otkrila je i njegovu strast prema skupim automobilima - vozio je najskuplji "audi", "mercedes" i "pežo". Zbog svega ovoga EDB je tužio njega i njegovu porodicu i tražio da se zamrzne imovina u Trećem opštinskom sudu.

Osnovno pitanje nakon presude jeste zašto Branislavu Uskokoviću tom presudom nije oduzeta imovina. Sudija okružnog suda Milenko Cvijović, obrazlažući presudu, rekao je da zastupnici EDB-a nisu ni podneli odštetni zahtev na ovom suđenju, pa da on nije ni bio predmet presude i uputio ih da pokrenu parnicu.

Inače, po zakonu osuđenom se oduzima korist stečena učinjenjem krivičnog dela za koje je osuđen. Uskoković je u ovom konkretnom slučaju osuđen da je stekao 11 miliona dinara, ali mu nisu oduzeti.

Pravni stručnjaci objašnjavaju da je to najverotnije učinjeno da bi oštećeni, odnosno EDB, kroz parnični postupak povratio od Uskokovića veći novac, odnosno realnu odštetu jer, po svemu sudeći, Uskoković EDB nije oštetio za samo nešto više od 137.000 evra, koliko je tužilac uspeo da dokaže.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.