Uručene nagrade Tesla global foruma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jul.2019, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uručene nagrade Tesla global foruma

Predsednik Saveza novinara Rusije, Vladimir Solovjov, na svečanosti u Patrijaršijskom dvoru u Sremskim Karlovcima, primio je nagradu "Bela golubica“. Priznanje svake godine dodeljuje "Tesla global forum", onima koji svojim životom i radom afirmišu znanje, nauku, umetnost i vrednosti za koje se zalagao Nikola Tesla. 

"Solovjov je veliki prijatelj Srbije i već godinama širi istinu o našoj zemlji, srpskom narodu i njegovoj tradiciji", rekao je vladika sremski Vasilije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

"Ovo je filozofska nagrada, deo istorije velikog Nikole Tesle", rekao je Solovjov, koji je i savetnik predsednika Rusije, Vladimira Putina, za civilna pitanja.

Posebna mu je čast što je dobija u Srbiji, koju smatra svojom drugom otadžbinom, jer je ovde studirao i čitavu deceniju radio kao dopisnik ruske državne televizije.

Nagrade ovogodišnjeg Tesla global foruma, koji se od 2. do 14. jula održava na Fruškoj gori i u Novom Sadu uručene su danas i književniku Vladimiru Kecmanoviću i uredniku jednog od najuticajnijih crnogorskih portala Gojku Raičeviću.

Prema predanjima, čuvena Teslina bela golubica, poletela je u fruškogorskom manastiru Šišatovac. Tu je mladi Tesla lečen i svetom vodom, a u Šišatovcu je konačno dobio i dozvolu roditelja da uđe u toliko željeni svet nauke. Golubova i danas ima pod kupolama manastira, a još uvek teče i izvorska voda.

Svake godine tokom trajanja Tesla global foruma, u Šišatovac stižu i oni koji svojim načinom života i rada promovišu vrednosti, za koje se i veliki naučnik zalagao. Jedinstveni festival posvećen velikom naučniku, promovisanju znanja, nauke , duhovnosti i umetnosti , dodeljuje im upravo Belu golubicu , simbol koji je Nikolu Teslu pratio tokom čitavog života.

Među onima koji su se je do sada dobili su i nobelovac Robert Karl, zatim jedan od vodećih američkih fizičara Kenet Korum, pa Nikolaj Burljajev jedan od najpoznatijih ruskih filmskih stvaralaca, Sesar Antonio Molina, iz čuvenog španskog Servntes instituta i mnogi naši naučnici, političari, umetnici.

Ove godine prve dve Bele golubice otišle su u ruke književnika Vladimira Kecmanovića i urednika jednog od najuticajnijih crnogorskih portala, Gojka Raičevića.

Nikola Tesla bio je jedan od najvećih umetnika u istoriji čovečanstva. Jer zadatak umetnosti jeste da u svetu prepozna nešto što drugi ne vide i nisu videli.

Tesla je prepoznao mehanizme za koje je dokazano da postoje, a bez njega ih ne bi bilo.Takva otkrića nisu moguća samo na naučnom i racionalnom.

Potrebno je i nešto više od toga, a to je ono čime se i ja bavim rekao je Vladimir Kecmanović. Pisac poznat i po scenariju za prvi deo popularne serije “Senke nad Balkanom” u šali kaže da o Tesli ne želi da piše, jer je za to zadužen njegov prijatelj pisac Vladimir Pištalo pa ne želi da mu se meša u posao.

Ako bih ipak odlučio da se upustim u to, ne bih se petljao u ono što mi nije jasno i pokušao bih da saznam šta je bila motivacija za ono što je Tesla postigao. kaže Kecmanović. Bela golubica , tradicionalna nagrada Tesla global foruma u fruškogorskom manastiru Šišatovac uručena je i Gojku Raičeviću, uredniku jednog od najuticajnijih crnogorskih portala IN4S.

Za njega je Bela golubica simbol duha svetog i simbol mudrosti Nikole Tesle. Posebno mu je drago što je prima u manastiru gde su se nalazile i moši svetog Stefana Štiljanovića, poslednjeg kneza šatrovskog, dobrotvora i srpskog svetitelja, a koji je iz Crmnice istog mesta odakle potiče i Raičević. Smatra da je nagrada i priznanje za čitavu njegovu redakciju i sve ljude koji su mu pomogli da sve ono što je činio u protekle dve decenije bude primećeno. Sa Fruške gore odlazim ponosan i ostaje da opravdam ovo veliko priznjanje rekao je urednik crnogorskog portala IN4S Gojko Raičević.

Bela golubica i za Vladimira Solovjova

Predsednik Saveza novinara Rusije i savetnik predsednika Ruske Federacije za civilni sektor, Vladimir Solovjov večeras u 19 časova u Patrijaršijskom dvoru u Sremskim Karlovcima, dobija najviše priznanje Tesla Global Foruma – Belu golubicu.

Na sedmom Tesla Global Forumu, jedna od centralnih tema je novinarstvo. Među najznačajnijim pronalascima Nikole Tesle nalazi se i Radio, što je petvrdio Federalni sud SAD-a šest meseci posle Tesline smrti. Pored Solovjova, desetog jula u Matici Srpskoj, Bela golubica biće dodeljena i Žan Krištofu Buisonu, drugom čoveku pariskog Figaroa.

Solovjov i Buison dobijaju Belu golubicu zbog izuzetnog ličnog doprinosa na promovisanju istinitog izveštavanja u najuticajnijim stranim medijima o Srbiji, a naročito o položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.