Uroš Mišić se kaje

Izvor: Politika, 13.Feb.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uroš Mišić se kaje

Uroš Mišić, osuđen na 10 godina zatvora zbog pokušaja ubistva žandarma Trajkovića, zamolio Vrhovni sud „da ga ne ubije i da mu ne uništi život”

Petočlano sudsko veće Vrhovnog suda Srbije održalo je juče sednicu na kojoj su razmatranežalbe na prvostepenu presudu Urošu Mišiću, osuđenom na 10 godina zatvora zbog pokušaja ubistva žandarma Nebojše Trajkovića, na fudbalskoj utakmici Crvena zvezda – Hajduk,2. decembra 2007. godine. Odluku o žalbama, sud >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << će doneti naknadno, na nejavnom delu sednice. Po slovu zakona, sud može da potvrdi prvostepenu presudu u celini, da je preinači ili da je ukine i naloži novo suđenje.

Sudsko veće Okružnog suda u Beogradu, kao prvostepeno, osudilo je 19. septembra prošle godine Mišića na deset godina zatvora. U presudi je navedeno da je optuženi znao da je Trajković žandarm i da je bio na službenoj dužnosti, kao i da je pokazao upornost i agresivnost kada ga je pekao bakljom i pokušavao da mu je ugura u usta. Navedeno je da je Mišić bio svestan da na ovaj način može da ubije Trajkovića, ali i da je odustao od napada tek kada je Trajković izvadio službeni pištolj i ispalio tri metka uvis.

Okružni sud je tokom dokaznog postupka, na osnovu medicinskog veštačenja, utvrdio da je Trajković zadobio teške fizičke i psihičke povrede i da i dalje ispoljava strah i anksiozno-depresivni sindrom.

U žalbi koju je podnelo na izrečenu presudu, okružni tužilac je zatražio strožu zatvorsku kaznu, ocenivši da je 10 godina zatvora blaga kazna, posebno kada se imaju u vidu odluke u sličnim slučajevima u zemljama EU, čijem članstvu teži i Srbija.

Za razliku od tužilaštva, Mišićev branilac, advokat Borivoje Borović predložio je u žalbi ukidanje prvostepene presude i novo suđenje pred drugim sudskim većem i sudijom koji će, kako je naveo, biti sposoban da sudi na osnovu činjenica, a ne pod pritiskom izvršne vlasti.

Advokat je dodao i da izvedeni dokazi upućuju na to da Mišić nije hteo da ubije Trajkovića, nego da ga uplaši i predložio da na ponovljenom suđenju kao dokaz bude izveden video snimak incidenta, koji se, kako je naveo, razlikuje od iskaza Trajkovića, kojem je sud poklonio veru.

Mišić je rekao da je kriv i da bi „trebalo da bude osuđen za zlo koje je učinio Trajkoviću”.

– To će biti prilepak uz moje ime celog života, ali nije pravedno proglasiti ovo pokušajem ubistva. Na snimku se jasno vidi da je baklja upotrebljena kao palica i to pokazuje da ni u tom ludilu nisam hteo da uradim ništa više nego da ga udarim – rekao je Mišić i dodaoda jeste učinio zlo i Trajkoviću i sebi, ali da nije pokušao da ga ubije.

– Tako i vas molim da me ne ubijete i da mi ne uništite život i da mi pomognete da se vratim u kolotečinu mog života. Molim vas da mi preinačite presudu i osudite za ono što sam učinio. Želim da se izvinim Trajkoviću i njegovoj porodici i mojoj porodici jer su i oni žrtve moje gluposti – rekao je Mišić u obraćanju sudskom veću.

Sednici Vrhovnog suda prisustvovali su članovi Mišićeve porodice i njegovi drugovi, a oko dvadesetak pristalica stajaloje preko puta zgrade Vrhovnog suda u Resavskoj ulici, oko koje je bilo raspoređeno više desetina policajaca u opremi za razbijanje demonstracija.

M. Derikonjić

[objavljeno: 14/02/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.