Izvor: Blic, 11.Dec.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upozoravali na zločine

Upozoravali na zločine

HAG (Beta) - Zaštićeni svedok C25 negirao je juče da je svedočio po instrukcijama hrvatske protivobaveštajne agencije, kako je to prekjuče tvrdio optuženi Slobodan Milošević.

'Moja pisana izjava data je istražiteljima još u martu prošle godine', rekao je C25, koji je bio pripadnik bezbednosnih službi u SAO Slavonija, Baranja i zapadni Srem.

U nastavku suđenja, Tužilaštvo je izvelo svedokinju Džeri Lejber, dugogodišnju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << direktorku organizacije za zaštitu ljudskih prava 'Helsinki voč'. Tužilac je potom citirao pismo u kojem je 'Helsinki voč' upozoravao na zločine u Vukovaru i na drugim lokacijama. Lejberova je potvrdila autentičnost tih nalaza, objašnjavajući da su oni nastali na osnovu poseta regionu i razgovora s tadašnjim funkcionerima, od kojih je navela predsednika Predsedništva SFRJ Stjepana Mesića.

Optužba je u dokazni materijal uvela i pismo 'Helsinki voča' Miloševiću i načelniku Generalštaba JNA Blagoju Adžiću početkom 1992. godine. Milošević je podsetio da je on tada bio predsednik Srbije i da nije imao ništa s ratom u Hrvatskoj. Lejberova je uzvratila da je Miloševićeva vlast 'podsticala pobunu Srba', koristeći njihove opravdane strahove od hrvatske vlasti i naoružavajući ih, a zatim angažovala JNA koje je zaposedala teritorije i učestvovala u kršenju ljudskih prava.

Na pitanje sudije O-Gon Kvona zašto je 1990. godine napisala članak pod naslovom 'Zašto održavati jedinstvenu Jugoslaviju', Lejberova je odgovorila da je taj neodgovarajući naslov dalo uredništvo 'Njujork tajmsa'. Ona je rekla da se tada zalagala za uvođenje sankcija Srbiji zbog kršenja ljudskih prava na Kosovu.

- Pa, dobro, da li se izazivanjem međunacionalnih sukoba, građanskog rata, uvođenjem sankcija, agresijom i, na kraju, bombardovanjem štite ljudska prava - pitao je Milošević.- To ja godinama želim vas da pitam - uzvratila je Lejberova.

Milošević danas nastavlja unakrsno ispitivanje Lejberove.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.