Umro šesnaestomesečni Igor Knežević

Izvor: S media, 04.Jun.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro šesnaestomesečni Igor Knežević

Dok se Srbija oporavlja od šoka od smrti šesnaestomesečne Natalije Tešić juče je na Institutu majka i dete preminuo takođe šesnaestomesečni Igor Knezević od upale mozga.

Kako smo uspeli da saznamo dečak je sa temperaturom odveden u privatnu kliniku u Borči i na uverenje lekara da će sve biti u redu vraćen kući. Lekar mu je dao analni čepić za koji je rekao da mu štiti mozak od virusa, kao i lek "brufen" za snižavanje temperature. Pošto se detetu pogoršalo >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << stanje, roditelji su odveli dečaka u Dom zdravlja u Borči gde ga je načelnica pedijatrije dr. Olivera Todorović hitno je poslala u Institut za majku i dete na Novom Beogradu.

Po rečima dr. Ljubice Nikolić načelnika intenzivne njege Instituta za majku i dete rekla nam je da je šesnaestomesečni Igor Knezević primljen 11. maja zbog povišene temperature, proliva i febrilne konvulzije.

U roku od dva sata došlo je do produbljivanja stanja svesti kod dečaka, pa se sa odeljenja predvodi u odeljenje intenzivne nege. S obzirom na visoku temperaturu i konvulzije koje je dete imalo posumljano je da se radi o upali centralnog nervnog sistema i prema tome je dobio terapiju. Pošto mu se sledećeg dana koma produbljivala dete je stavljeno na aparat za disanje. Dete je nastavilo da prima terapiju koja pokriva većinu bakterija, virusa kao i mikro plazmu pneumonije. Urađena je pre nego što se stanje svesti pogoršalo i lumbalna punkcija. Nalaz likvora govorio je prilog najverovatnije virusne priče, odnosno virusne infekcije centralnog nervnog sistema, te su i poslate virusološke analize. Već nakon 24 časa od prijema na intenzivnu negu dolazi do razvoja insuficijencije jetre, insuficijancije bubrega te je dečak praktično četiri dana bio na hemofiltraciji, odnosno zamenjena je bubrežna funkcija aparatom. Postepeno dolazi do oporavka bubrežne funcije i jetre međutim duboka koma se održava i već su očigledni znaci moždane smrti. U četiri navrata je urađen TG zapis i dete praktično ima sva četiri EG potpuno ravno. Dete je preminulo juče oko 13,45 časova.

Dete je umrlo od upale mozga i naveli smo sve komplikacije koje je imalo. Nije obdukovano, jer su roditelji bili protiv obdukcije. Mi smo detetu pružili sve što savremena medicina može da da, ali nažalost ono je preminulo, izjavila je doktorka Todorović.

Možete li nam reći da neko dete dodje sa istom bolešću kao mali Igor na vreme kod vas, da li bi bilo spašeno, ili se sve završava smrtnim ishodom ?

Ne završavaju se svi smrtnim ishodom. Kada je takva vrsta upale u pitanju moguće je da se dete potpuno oporavi, moguće da se oporavi sa neurološkim sekvelama, a moguće da se letalno završi. Sva tri ishoda su moguća i mi to roditeljima praktično i predočimo kada primimo takvo dete.



Sanja Vajagić

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Nova drama: Beba tri nedelje u komi

Izvor: Mondo, 04.Jun.2009

Dok se Srbija i dalje oporavlja od šoka zbog smrti male Natalije Tešić, u Institutu za majku i dete u Beogradu se već tri nedelje još jedna šesnaestomesečna beba I. K. sa sličnim oboljenjem mozga ne budi iz kome.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.