Umro predsednik Saveza Srba u Austriji

Izvor: S media, 23.Jul.2009, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro predsednik Saveza Srba u Austriji

Dugogodišnji predsednik Saveza Srba u Austriji Mališa Ilić (45) iznenada preminuo od srčanog udara.

Ilić je radio na dobrobit Srba u Austriji, što nije ostalo nezapaženo i u otadžbini, gde je pre samo nekoliko nedelja od opštine Despotovac dobio "Zlatnu plaketu".

On je uvek govorio, od prvog dana osnivanja kluba "Resavac", da mu je cilj povezivanje Srba u dijaspori sa maticom, a posebno očuvanje srpske kulture, tradicije i jezika kako deca ne bi zaboravila >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << svoje korene.

Ilić je neumorno radio na ujedinjavanju klubova širom Austrije u ostvarenju zajedničkih ciljeva, pre svega poboljšanja položaja Srba u ovoj zemlji.

Imao je velike planove, koje je želeo da ostvari, kao što je priznavanje Srba kao manjina u Austriji, zemlji u kojoj će se iduće godine navršiti 150 godišnjica prvih tragova Srba u Beču, čime se, prema Ustavu. otvaraju vrata za status manjine.

On je u razgovorima sa zvaničnicima iz matice Srbije insistirao na pomoći u reorganizovanju dopunske nastave, bez koje, kako je navodio, ne možemo mladež vratiti korenima i sprečiti njihovu asimilaciju.

Savez Srba u novembru treba da proslavi tri decenije postojanja, na čemu je radio Ilić ovih dana.

Mališa Ilić je na čelo Saveza Srba došao u teškom trenutku, kada je ova organizacija počela da se raspada, a njegovim napornim angažovanjem ta organizacija se ponovo uzdigla.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.