Umro pisac Žarko Komanin

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jun.2010, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro pisac Žarko Komanin

BEOGRAD -

Prozni i dramski pisac Žarko Komanin umro je u 75. godini u Beogradu, rekao je danas Tanjugu glavni i odgovorni urednik Srpske književne zadruge Dragan Lakićević.

Komanin je rođen 1935. godine u Drenovštici, kod Nikšića. Gimnaziju je završio u Nikšiću, filozofski fakultet u Beogradu.

Deset godina radio je kao pozorišnih kritičar "Večernjih novosti", a duže od 20 bio je dramaturg u beogradskom Narodnom pozorištu.

Autor je drama >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "Prorok", "Pelinovo", "Ognjište", "Timočka buna", "Vožd Karađorđe i knez Miloš", "Godo je došao po svoje", koje su izvođene u pozorištima širom bivše Jugoslavije.

Objavio je romane "Kolijevka", "Kostanići", "Provalije", "Prestupna godina", "Gospod nad vojskama" i priču "Zakopano i otkopano". Prevođen je na francuski, ruski, slovački, makedonski, engleski, rumunski i italijanski jezik.

Njegov poslednji roman, "Ljetopis vječnosti", za koji je dobio nagradu "Bora Stankovih", ušao je u najuži izbor za NIN-ovu nagradu 2009. godine, a početkom ove godine, Komanin je dobio Povelju za životno delo koju dodeljuje Udruženja književnika Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.