Izvor: B92, 05.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro Petar Banićević

Beograd -- Glumac Petar Banićević, prvak Drame Narodnog pozorišta, umro je juče u Beogradu.

Petar Banićević je rođen u Nikšiću 1930. Studirao je glumu na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu, u klasi profesora Raše Plaovića, a tokom glumačke karijere igrao je na gotovo svim beogradskim scenama. Član Narodnog pozorišta postao je 1954. i u njemu ostvario više od 50 uloga. Glumio je u dvadesetak filmova i više od 50 televizijskih drama i serija.

Za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izuzetna glumačka ostvarenja dobio je sve prestižne glumačke nagrade: Oktobarsku nagradu, nagradu 13. jul, 7. jul, dva puta nagradu Raša Plaović, nagradu Milivoje Živanović, Sterijinu nagradu, nagradu MES-a u Sarajevu i nagradu za životno delo Dobričin prsten.

Bavio se pedagoškim radom 15 godina i izveo pet glumačkih generacija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a vodio je i glumačku klasu na Akademiji umetnosti "Braća Karić" u Beogradu.

Komemoracija će biti održana u petak, 8. septembra, u 13.00 na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, a kremacija istog dana u 15.30 na Novom groblju u Beogradu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.