Umrlicama sina izlepio celu varoš

Izvor: Politika, 05.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umrlicama sina izlepio celu varoš

Živorad Milosavljević iz Lajkovca tvrdi da je njegov sin nastradao nemarnošću rukovodilaca preduzeća u kojem je radio

Lajkovac – Lajkovačka varoš ovih dana je izlepljena sa nekoliko desetina neobičnih umrlica. Ko je zastao i pažljivije ih pogledao mogao je da zapazi kako Živorad Milosavljević, portir u lajkovačkoj opštini po drugi put „sahranjuje” svog sina Dragana Milosavljevića (34) koji je 26. decembra 2006. godine na poslu doživeo strujni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << udar od čijih posledica je 14 dana kasnije umro. Međutim, ni posle dve godine još nisu zvanično rasvetljene okolnosti pod kojima se ovaj tragični događaj odigrao.

U tekstu umrlice stoji da se 9. januara navršavaju dve godine od Draganovog stradanja za šta njegov otac proziva rukovodioce PJ „Elmont” iz Lajkovca u kojem je radio kao monter i Elektrodistribuciju iz Lazarevca za čije potrebe je bio angažovan da izvrši određeni posao. Živorad u izjavi za naš list kaže da je novu umrlicu štampao iz očaja, ali i da je na tako nešto bio primoran jer nadležni sudski i istražni organi beskrajno dugo odlažu svoj deo posla.

– Moj sin koji je bio zaposlen kao monter u „Kolubari–Metal”, odnosno Poslovnoj jedinici „Elmont” u Lajkovcu, nastradao je od strujnog udara prilikom pokušaja menjanja izolatora na dalekovodu od 35.000 volti u lazarevačkom selu Čibutkovici. Imam puno svedoka i dokaza da je do teškog povređivanja, a kasnije i njegove smrti došlo usled nečije nemarnosti i loše organizacije posla, jer je neko dok je moj sin bio na stubu, uključio napon. Zbog svega toga pune dve godine niko nije bio uhapšen. Od devet krivičnih prijava, od kojih je većina po mojoj privatnoj tužbi, pokrenut je postupak protiv tri radnika i to najnižeg ranga, dok je obustavljen postupak protiv direktora, šefova i njihovih zamenika. Sud i tužilaštvo su u svom postupanju jako spori i odlažu pretrese kao da je u pitanju parničenje oko kakve međe, a ne o bukvalnom ubistvu čoveka na radnom mestu iza koga je ostala supruga i dvoje maloletne dece – kaže Živorad.

U prikupljenoj dokumentaciji nastaloj najvećim delom ličnom istragom i prikupljanjem dokaza Živorad je došao do podataka da u slučaju stradanja njegovog sina nema ni zbora o nesrećnom slučaju već o nečijoj gruboj grešci. Najpre nam je stavio na uvid transkript razgovora koji je imao sa sinom 29. decembra 2006. godine u bolnici za plastičnu hirurgiju u Tiršovoj ulici u Beogradu neposredno pre njegovog prebacivanja na VMA.

– Iako je zbog teških opekotina bio u lošem stanju, ipak sam pored razgovora o porodici i deci, uspeo da ga pitam kako je došlo do nesreće podsećajući ga na razne priče koje su se u međuvremenu mogle čuti. Kazao mi je da nije tačno da stub na koji se sa kolegom popeo nije bio uzemljen kao i da se navodno popeo na pogrešni koji je bio pod naponom. Na kraju, kada sam mu kazao da bude hrabar i da će se dve dobro završiti odgovorio mi je rečima: „Sve ću ih pobiti što su uključili dalekovod”. Ovo su pored mene čule dve medicinske sestre i dva lekara – kaže Živorad, uz podsećanje na druge detalje kao što je onaj da istražni sudija nije izvršio uviđaj mesta nesreće niti je uzeo iskaz od njegovog sina koji je do poslednjeg dana bio u svesnom stanju.

Stavio nam je na uvid i izveštaj inspektora za rad u kojem stoji da je Dragan nastradao na stubu od 35.000 volti iako u ugovoru između njegovog preduzeća i Elektrodistribucije Lazarevac stoji da se elektromontažni i drugi predviđeni poslovi mogu obavljati na niskonaponskoj i visokonaponskoj mreži do 10.000 volti.

Novi pretres, posle prethodnog otkazivanja, u Opštinskom sudu u Lazarevcu zakazan je za 13. januar, ali Živorad strahuje da će i on biti pomeren.

B. Novović

[objavljeno: 06/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.