Umrla beba obolela od meningitisa

Izvor: Politika, 01.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umrla beba obolela od meningitisa

Porodica je podnela prijavu Ministarstvu zdravlja, a Zorana Tešić, majka šesnaestomesečne devojčice, tvrdi da su podaci u zdravstvenom kartonu izmenjeni

Šesnaestomesečna Natalija Tešić, obolela od bakterijskog meningitisa, na koji je posumnjano posle treće uzastopne posete lekarima u ogranku Doma zdravlja „Novi Beograd” u Bloku 44, preminula je, saopšteno je juče iz uprave Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, gde je beba poslata u vrlo teškom stanju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
U saopštenju iz Tiršove se navodi da je i pored maksimalnog ljudskog i stručnog angažovanja osoblja, nažalost, došlo do smrtnog ishoda, kao i da su okolnosti povezane za bolest deteta već više dana predmet ispitivanja vanrednog stručnog nadzora Zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravlja o čijim nalazima će javnost uskoro biti obaveštena.

Tomica Milosavljević, ministar zdravlja, izjavio je juče da nadležni iz njegovog ministarstva sprovode inspekcijski nadzor i vanrednu proveru kvaliteta stručnog rada i u Domu zdravlja „Novi Beograd” i u klinici u Tiršovoj, kao i da će po dobijanju izveštaja preduzeti one korake koji su predviđeni zakonom. „Ukoliko se utvrdi da je bilo propusta, dostavićemo kompletnu dokumentaciju Tužilaštvu, a ceo slučaj ispitaće i Lekarska komora, Ministarstvo zdravlja, ali i gradska vlast kao osnivač domova zdravlja”, rekao je ministar Milosavljević. Najbliži srodnici šesnaestomesečne devojčice izjavili su medijima da su dete sa temperaturom od 40 stepeni i povraćanjem vodili u ogranak Doma zdravlja „Novi Beograd” u Nehruovoj ulici i da su ih doktorke dva puta vraćale kući uveravajući ih da je reč o virusnoj infekciji respiratornih organa. Porodica kaže da prilikom pregleda u ovom domu zdravlja nije urađen neurološki pregled, leukocitarna formula, kompletna krvna slika, što bi, kako oni ističu, ukazalo na pojavu meningitisa i omogućilo da se brže reaguje.

Devojčica je hitno poslata u Univerzitetsku dečju kliniku posle trećeg pregleda u Domu zdravlja „Novi Beograd”, a ubrzo po prijemu u Tiršovoj pala je u komu i priključena na aparate za održavanje vitalnih funkcija. Beba je imala teško zapaljenje mozga, organizam je zahvatila sepsa, otkazala je funkcija bubrega i prognoze lekara bile su loše.

Porodica je podnela prijavu Ministarstvu zdravlja, a Zorana Tešić, majka devojčice, rekla je da je u četvrtak, kada je otišla u Dom zdravlja „Novi Beograd” po karton svoje ćerke, videla da su podaci u zdravstvenom kartonu izmenjeni i da je upisano da je obavljen neurološki pregled i urađena leukocitarna formula, što, kako ona ističe, nije tačno, jer su doktorke samo poslušale pluća i pregledale grlo njenom detetu.

J. Beoković

[objavljeno: 01/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.