Umesto tenka – pevajuća fontana

Izvor: Politika, 29.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umesto tenka – pevajuća fontana

Posle obnove centralnih ulica i trgova, jedan od prepoznatljivih socrealističkih simbola Kraljeva biće „preparkiran“ u obližnju kasarnu

Kraljevo – Nakon što je nedavno promenjena podloga od ukrasnih betonskih ploča u delu pešačke zone ulice Miloša Velikog u Kraljevu, privodi se kraju i rekonstrukcija drugog dela ove ulice, kojim se odvija saobraćaj. Za te radove iz opštinske kase izdvojeno je 15 miliona dinara. Tako će čitava glavna saobraćajnica, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << računajući i Omladinsku ulicu i centralni trg u Kraljevu kojim dominira Spomenik solunskim ratnicima, biti „podmlađena", krasi je moderna rasveta, drvored a, pošto je to većim delom pešačka zona, u ovoj ulici su brojni kafići i restorani sa baštama.

Kako za „Politiku" najavljuje direktor JP „Putevi" Mirko Vuković, njihova operativa sada prelazi na gradilište u neposrednom susedstvu, gde počinje rekonstrukcija Hajduk Veljkove ulice, takođe u samom centru grada. Opština je za te radove izdvojila 12 miliona dinara, a posao će biti okončan za dva i po meseca.

Do kraja ove godine još jedan trg u Kraljevu dobiće novi izgled. Reč je o Trgu Svetog Save, čija je obnova planirana još lane, ali je do odlaganja došlo zbog brojnih urbanističkih i političkih zavrzlama.

Tu će radovi trajati tri meseca a već na početku sa pomenutog trga biće uklonjen tenk, poslednji socrealistički simbol u ovom delu grada, koji je postavljen šezdesetih godina, kao simbol partizanske borbe protiv fašističkih okupatora. Kasnije, kad su to političke prilike omogućile, javnosti je obelodanjeno da su prvi tenk u napadu na okupirani grad zajedno vozili – četnici i partizani.

Ovaj oklopni simbol kratkotrajne srpske sloge biće premešten u obližnju kasarnu, a na mestu gde je do sada stajao biće sagrađen amfiteatar u tri nivoa: podloga će biti od ukrasnog „štampanog" betona, dok će na centralnom mestu trga biti fontana iz koje će, u zavisnosti od doba dana, uz pomoć specijalne rasvete, teći raznobojni mlazevi vode i sve to uz raznovrstan repertoar klasične muzike. Za tu fontanu biće izdvojeno pet miliona dinara.

M. Dugalić

[objavljeno: 30.05.2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.