Izvor: B92, 08.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uloga Subotića u švercu cigareta

Beograd -- Nakon hapšenja grupe švercera cigareta, postavlja se pitanje o ulozi Stanka Subotića.

Njega je policija označila kao vođu grupe koja je švercovala cigarete po Balkanu. Poznato je međutim samo da se od 1995. bavi trgovinom cigaretama i da je bio distributer cigareta poznatih svetskih proizvođača. On je za jednu od ranijih emisija Insajdera rekao da ga je o istrazi koju je policija o njemu vodila 2003 obavestio sam vrh MUP-a.

Iako je policija u akciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mreža 2003. godine za šverc cigareta sumnjičila i Stanka Subotića, on je o istrazi koja je o njemu vođena bio obavešten, i to od tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, koji je naredio akciju čiji je stepen tajnosti bio toliki da ni Mihajlovićevi zamenici nisu znali za njeno postojanje.

O mogućoj odgovornosti Mihajlovića posvedočio je i sam Subotić, potvrđujući javno za Insajder da je za istragu lično saznao od ministra policije.

Stanko Subotić: On me je obavestio da je sprovođena istraga i da su ustanovili da je, što se tiče mene i moje kompanije, sve u redu i da je sve bilo u skladu sa zakonom.

B92: To vam je rekao ministar policije Dušan Mihajlović?

Subotić: Da, to mi je rekao.

B92: Jeste li videli taj izveštaj?

Subotić: Jesam, on mi ga je pokazao.

B92: Ali, u tom izveštaju se ne navodi da je sve OK.

Subotić: Ja sam video izveštaj u kom je sve OK. Pokazao mi je mapu na kojoj je trebalo da budem ja, kao neko ko se bavio nelegalnim poslovima, ali da je kasnije ustanovljeno da to nije tačno. To mi je on rekao, pitajte njega.

Postavlja se pitanje da li će sada, kada je tužilaštvo podnelo zahtev za sprovođenje istrage protiv Subotića, koji je i od policije označen kao organizator jedne grupe duvanske mafije, Mihajlović - koji ga je obaveštavao i izvinjavao mu se zbog neprijatnosti - krivično odgovarati zbog opstrukcije istrage.

"Kako je moguće da se Dušan Mihajlović izvinjava nekome protiv koga je kasnije pokrenuta istraga. Znači da je i u tom momentu verovatno bilo dovoljno dokaza koji su ukazivali da postoje sumnje da se Subotić time bavi", kaže Prelević.

Dušan Mihajlović je i ovoga puta bio nedostupan za B92. Njegovi saradnici tvrdili su da je na sastancima i da, navodno, samo zbog toga ne može da da izjavu o bliskom kontaktu sa osumnjičenim Subotićem. Kada je svojevremeno emitovan Insajder o akciji Mreža, Mihajlović je takođe odbijao da govori o svojoj mogućoj odgovornosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.