Izvor: B92, 28.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ulemeku 40 godina zatvora

Beograd -- Milorad Ulemek ostaje u zatvoru narednih 40 godina zbog ubistva Ivana Stamboilića i atentata na Vuka draškovića u Budvi, odlučio VSS.

Bivši načelnik DB-a Radomir Marković će zbog ovih zločina u zatvoru provesti 15 godina. Ovo je prva pravosnažna presuda za politička ubistva iz vremena Slobodana Miloševića. Prema odluci Vrhovnog suda Branko Berček, neposredni izvršilac ubistva Ivana stambolića, u zatvoru ostaje 40 godina, Leonidu Milivojeviću kazna je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa 15 povećana na 30 godina, koliko je dobio i Duško Maričić.

Nenad Bujošević osuđen je na 35 godina zatvora umesto na 40, a Nenad Ilić na 15 godina. Svi oni bili pripadnici državne bezbednosti podređeni Miloradu Ulemeku komandantu JSO-a. Bivšem načelniku DB-a radomiru markoviću Vrhgovni sud je potvrdio kaznu od 15 godina zatvora, dok će Milorad Bracanović umesto četiri u zatvoru biti dve godine.

Sin Ivana Stambolića Veljko Stambolić u izjavi za B92 naveo je da mu niko ne može vratiti oca ali da je zadovoljan presudom Vrhovnog suda. "Ne bih izdržao da su suđenje vratili na početak kao što je to slučaj sa ibarskom magistralom. Ovakvu odluku vrhovnog suda sam očekivao".

Prvostepena presuda za ubistvo Ivana Stambolića i atentat na Vuka Draškovića doneta je pre nešto manje od godinu dana, 18. jula 2005. Potvrda te presude ima poseban značaj jer je u njoj jasno navedeno da je Slobodan Milošević naručio ubistva svojih političkih protivnika i da je on orgtanizator.

Drašković: Presuda državnim teroristima

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković izjavio je nakon što je Vrhovni sud potvrdio presudu za ubistvo Ivana Stambolića i atentat u Budvi, da je konačno izrečena jedna pravosnažna presuda državnim teroristima režima Slobodana Miloševića.

"Zadovoljan sam pre svega zbog toga što je konačno izrečena jedna pravosnažna presuda državnim teroristima Miloševićevog režima i što je najviši organ pravde potvrdio da je Milošević lično naredio ubistva Ivana Stambolića i budvanski atentat na mene", rekao je Drašković za agenciju Beta.

On je rekao da je sasvim sigurno da je Slobodan Milošević nalogodavac i masakra na Ibarskoj magistrali i ubistva Slavka Ćuruvije i niza drugih zločina. "Posle ove presude Vrhovnog suda, Socijalistička partija Srbije ne sme za svog predsednika držati zločinca koji je kao šef države i stranke naređivao ubistva političkih protivnika", zaključio je Drašković.

Danilović: Presuda očekivana i pravedna

Advokat Rajko Danilović, koji zastupa Vuka Draškovića, ocenio je da je potvrda presude od 40 godina zatvora Miloradu Ulemeku za atentat u Budvi "očekivana i pravedna".

Visina zločina opravdava visinu kazne, a da postoji veća kazna, ona bi bila još pravednija", rekao je Danilović agenciji Beta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.