Ulemek napustio sudnicu, suđenje smatra običnom farsom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Sep.2009, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ulemek napustio sudnicu, suđenje smatra običnom farsom

BEOGRAD - Pred većem Vrhovnog suda Srbije je započeo trećestepeni postupak protiv Milorada Ulemeka Legije i Zvezdana Jovanovića, osuđenih na maksimalne zatvorske kazne od po 40 godina zatvora za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića.

Na početku sednice Vrhovnog suda, koja je održana u specijalnoj sudnici u Okružnom zatvoru u Beogradu, Ulemek je obavestio sudsko veće da želi da napusti sudnicu jer smatra da je "suđenje farsa".

"Ne želim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da prisustvujem sednici, jer smatram da je suđenje obična farsa. Mislim da se vi kao veće po pitanju presude nećete mnogo pitati", kazao je Ulemek obraćajući se predsedniku sudskog veća i izvestiocu u tom predmetu Bati Cvetkoviću.

Po izlasku Ulemeka, deo sudnice namenjen javnosti napustili su njegova supruga, majka, kao i članovi njihovog obezbeđenja.

Odobreno prisustvo na zahtev branioca

Sudija Cvetković je podsetio Ulemeka da mu je veće odobrilo da prisustvuje sednici na izričit zahtev njegovog branioca istaknut u žalbi na drugostepenu presudu koja će biti razmatrana tokom senice, ali je Ulemek ipak ostao pri svom stavu da ne želi da prati trećestepeni postupak, posle čega je vraćen u zatvorsku ćeliju.

Sudija izvestilac je pročitao na današnjoj sednici delove obrazloženja prvostepene presude, kao i drugostepenu presudu u celini.

Na sutrašnjoj sednici planirano je da se članovi veća upoznaju sa navodima žalbi Ulemeka i Jovanovića, odnosno njihovih branilaca, posle čega će dobiti priliku da i usmeno dopune svoje žalbe na presudu.

Planirano je da sednica za razmatranje žalbi traje do 8. septembra, posle čega će na sednici koja neće biti javna biti doneta pravosnažna presuda.

Pravo na trećestepeni postupak

Prema Krivičnom zakoniku Srbije, osuđeni na maksimalne zatvorske kazne od 40 godina zatvora imaju pravo na trećestepeni postupak, odnosno žalbe na drugostepenu presudu.

Vrhovni sud može presudu da potvrdi, da je preinači ili da je ukine u celosti i naloži novo suđenje.

U decembru prošle godine Vrhovni sud je u drugostepenom postupku potvrdio devet prvostepenih kazni za ubistvo Đinđića, a trojici optuženih smanjio je kazne zatvora.

Kazne na po 40 godina zatvora Sud je potvrdio Ulemeku i Jovanoviću, kao i kazne na po 35 godina Aleksandru Simoviću, Ninoslavu Konstantivnoviću i Vladimiru Milisavljeviću.

Vrhovni sud je smanjio kaznu Sretku Kaliniću sa 35 na 30 godina zatvora, Dušanu Krsmanoviću sa 30 na 20 godina i Željku Tojagi sa 30 na 15 godina.

Kazne zatvora od po 30 godina Vrhovni sud je potvrdio Milošu Simoviću, Milanu Juršiću i Branislavu Bezareviću.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Legija napustio sudnicu

Izvor: Mondo, 02.Sep.2009

Sednica VSS na kojoj se razmatraju žalbe na presudu osuđenih za ubistvo premijera Đinđića počela izlaskom Ulemeka iz sudnice. Legija: Ovo je farsa.

Nastavak na Mondo...

Počeo trećestepeni postupak Ulemeku i Jovanoviću

Izvor: EMportal, 02.Sep.2009

Sednica Vrhovnog suda Srbije na kojoj će u trećem stepenu biti razmatrane žalbe optuženih Milorada Ulemeka i Zvezdana Jovanovića na presudu za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića počela je danas čitanjem presuda izrečenim u prethodnom postupku.

Nastavak na EMportal...

Legija napustio suđenje za ubistvo premijera

Izvor: Blic, 03.Sep.2009, 09:40

Beograd - Milorad Ulemek Legija (41) juče je pokazao nepoštovanje prema sedmočlanom veću Vrhovnog suda koje odlučuje o njegovoj žalbi na presudu za ubistvo premijera Zorana Đinđića tako što nije ustao kada su sudije ulazile, a zatim je zatražio da napusti sudnicu tvrdeći da je postupak farsa...Ulemekova...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.