Izvor: B92, 17.Jun.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ulemek i atentat u Budvi

Beograd -- Ulemek nije spominjao svoju ulogu u atentatu na Draškovića u Budvi.

Iako je optužen i za umešanost u atentat na Vuka Draškovića u Budvi, 15. juna 2000. godine, Milorad Ulemek je u četvrtak u svom iskazu pomenuo samo da je znao da je za Spasojevićem i Lukovićem zbog tog zločina bila raspisana poternica do 5. oktobra i da je posle ukinuta, ne pominjući svoju ulogu u tom događaju.

Spasojević je rekao Ulemeku da je bio u Crnoj Gori, završio tu stvar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i da to još treba da učini i za Mileta Lukovića.

O atentatu na Vuka Draškovića u Budvi bilo je reči i u dokumentarnom serijalu televizije B92 "Strogo poverljivo." Podsećamo da je u toj seriji podgorički istražni sudija, Zoran Živković, izjavio da je posle atentata i hapšenja izvesne braće Lovrić, naredio raspisivanje poternice i za Spasojevićem, Lukovićem i Vladimirom Jovanovićem Japancem. Japanac je ubrzo izručen Sudu u Podgorici, gde je saslušan i određen mu je pritvor, a beogradska policija privela je i Dušana Spasojevića na informativni razgovor, ali ga je odmah i pustila, pošto je kao alibi pokazao potvrdu lekara da je u vreme atentata bio na lečenju.

Šest meseci posle atentata, braća Lovrić i Vladimir Jovanović Japanac izlaze iz pritvora. U međuvremenu, u Srbiji je 5. oktobra došlo do promene vlasti, a samo 13 dana kasnije beogradska policija saopštava da, po zahtevu MUP-a Crne Gore, traga za Spasojevićem i Lukovićem, i apeluje na sve koji imaju informacije o njima da se jave policiji. Tih dana u Podgorici se pojavio Dušan Spasojević i dao izjavu istražnim organima. "Sa sobom je doneo medicinsku dokumentaciju sa kojom je opravdao njegovo neodazivanje sudu. Ne mogu tačno da se setim ko je potpisao tu dokumentaciju, moguće je da je Milovan Bojić, ali nisam baš siguran", rekao je sudija Živković.

Živković kaže da su u međuvremenu puštena braća Lovrić i Jovanović, te da nije bilo više pravnog osnova da se Spasojević zadrži u pritvoru, ali da je svejedno doneo rešenje o sprovođenju istrage protiv njega. Međutim, Vuk Drašković je rekao da je kasnije obustavljen taj istražni postupak: "Došlo je do političke nagodbe između nove vlasti u Beogradu i vlasti u Crnoj Gori da se ti ljudi koje je crnogorska policija gonila, Spasojević, Luković, Jovanović, puste. Verovatno im je rečeno da su oni stubovi 5. oktobra, heroji, oni koji su pomogli DOS-u da se domogne vlasti. Tako je, na žalost, bilo."

Sve do ubistva premijera Zorana Đinđića i akcije "Sablja", nije bilo nagoveštaja da bi Spasojević i Luković mogli da odgovaraju za atentat na Draškovića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.