Izvor: Politika, 31.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrasni papir za ukradeni novac

Optuženi rekao da su se smenovođe i inkasanti osećali kao glineni golubovi jer bi bili prvi na udaru ako ih neko otkrije

Živojin Đorđević, drugooptuženi u procesu protiv "drumske mafije" izjavio je juče da ne zna ko je bio u vrhu ove kriminalne grupe koja je od JP "Putevi Srbije" tokom dve godine krala novac od putarina, štampajući klonirane kartice za strane "šlepere".

– Ne znam ko je bio vrh u toj priči, ali znam da je za taj vrh išlo 40 odsto. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Ne znam ni čija je ideja bila da se krade putarina. Igru su smislili neki drugi ljudi. Milan Jovetić mi nikada nije rekao nijedno ime, ali znam da je uvek išao da se s nekim konsultuje oko svih odluka – kazao je Đorđević.

On je kazao da Milan Jovetić i pokojni Zoran Nedeljković nisu nikome pretili, dodajući da nijedan inkasant niti smenovođa nije bio uključen u "posao" pod ucenom da će dobiti otkaz. Govoreći o pretnjama i ucenama, Đorđević je pomenuo i samoubistvo dvojice uhapšenih u ovom slučaju i izjavio saučešće porodicama Zorana Nedeljkovića i Miće Đurića, koji su se ubili u zatvoru.

I pored tvrdnji da pretnji i ucena nije bilo, Đorđević je kazao da su se smenovođe i inkasanti osećali kao glineni golubovi, jer su oni izdavali lažne kartice i bili bi prvi na udaru ako ih neko otkrije. On tvrdi da je sa tvorcem programa za štampanje duplih kartica Aleksandrom Đorđevićem razgovarao o tome da prekinu "posao", tako što bi Aleksandar uništio program, ali da nisu znali kako to da urade.

Sudija Vladimir Vučinić pitao je Đorđevića da kaže nešto o svojim odnosima sa Milošem Nedeljkovićem, tadašnjim finansijskim direktorom i bratom pokojnog Zorana Nedeljkovića, kao i sa Brankom Jocićem, direktorom "Puteva Srbije". Optuženi je naveo da je Miloša Nedeljkovića video jednom slučajno u nekom restoranu. Miloš Nedeljković ga je tada pitao kako mu je sin, koji je teško ranjen u pucnjavi. Drugi put su se, kako kaže, videli na "Putarijadi" na Zlatiboru. Đorđević je rekao da Jocića nikad nije zvanično upoznao.

On je izjavio da nisu tačni navodi veštaka ekonomsko-finansijske struke o ukupnoj sumi ukradenog novca, koja prema optužnici iznosi oko 528 miliona dinara. On je odbio da kaže bar okvirno kolika je, po njegovom mišljenju, bila ta suma, tvrdeći da to ne zna. Ponovio je da su smenovođe dobijale 25 odsto. Zarada koju su dobijali inkasanti, kao najslabije plaćeni, iznosila je od 20.000 do 50.000 dinara nedeljno. Smenovođe su, prema njegovim rečima, zajedno brojale pare i odvajale 40 odsto "za Beograd". On je taj novac pakovao u kese i u ukrasni papir, a zatim je pakete davao kuriru Miroslavu Klopanoviću. Đorđević je dodao da je on, radeći kao smenovođa, dobijao redovnu platu u preduzeću od 17.000 do 23.000 dinara.

– Obim posla sa krađom putarine nije bio toliki koliko je utvrdio veštak. Pored toga, postoji mnogo vozača koji su izverzirani u izbegavanju plaćanja putarina pa je i to uticalo na manjak, ali o tome ću kasnije govoriti. Najiskrenije se kajem zbog postupka kojim sam svoju porodicu doveo u ovu situaciju. Molio sam porodicu i prijatelje da ne dolaze na suđenje, jer ja ovde ne dobijam odlikovanja, nego se meni sudi – kazao je Živojin Đorđević.

Milan Jovetić, prvooptuženi, koji je prekjuče odbacio sve optužbe za krađu putarina, kazao je da nema nijedno pitanje za Đorđevića.

– Sve što je on rekao za mene nije tačno – kazao je kratko Jovetić.

Suđenje se nastavlja danas saslušanjem trećeoptuženog Nenada Stankovića.

Dorotea Čarnić

[objavljeno: 31.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.