Ukraden most

Izvor: Politika, 16.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukraden most

Nesuđeni muzejski eksponat, težak između tri i četiri tone, odnet sa obale Dunava

NOVI SAD – Kao grom iz vedra neba odjeknula je u Novom Sadu vest da je pre nekoliko dana sa obale Dunava na sremskoj strani, ispod Petrovaradinske tvrđave, nestao deo konstrukcije Varadinskog mosta srušenog u bombardovanju 1999. godine.

Pre šest godina taj deo mosta je tadašnja direkcija za obnovu zemlje, posle raščišćavanja Dunava i pre podizanja novog mosta, ustupila >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Gradskom muzeju Novog Sada.

Od kustosa Gradskog muzeja Bogoljuba Savina i višeg kustosa Radovana Bunardžića potekla je inicijativa da se napravi svojevrsna muzejska postavka od ostataka sva tri novosadska mosta srušena prilikom NATO bombardovanja, kao i železničko-pešačkog mosta koji je 1941. godine srušila jugoslovenska avijacija da bi usporila prodor okupatora ka jugu zemlje.

S obzirom na to da je reč o manjim ostacima, delovi Mosta slobode su već preneti na tvrđavu, gde je smešteno i zdanje Gradskog muzeja, a na bezbednom su i ostaci Žeželjevog mosta. Kada je reč o mostu srušenom 1941. godine, on predstavlja posebnu istorijsku vrednost jer je sagrađen još 1883. godine. Najpre je nosio ime cara Franje Josifa, a posle kraljevića Tomislava, odnosno Andreja Karađorđevića. Njegovi ostaci su još na dnu Dunava i muzejski stručnjaci su ih locirali. Međutim, još nisu obezbeđena sredstva da se izvuku na površinu i prilagode funkciji muzejskog eksponata.

– Kada je reč o Varadinskom mostu, uspeo sam da se dogovorim sa stručnjacima, prilikom vađenja njegovih ostataka, da za predloženu postavku odvoje istorijski vredan deo, odnosno gornju rešetku tačno između dve tačke gde su je pogodile rakete i naišli smo na razumevanje zaposlenih u "Mostrogradnji". S istorijskog stanovišta to čini eksponat i te kako vrednim. Taj deo je izvučen na obalu i trebalo je da bude prenet na tvrđavu, ali pošto je nekako uvek bilo prečih poslova, a manjka para za dislokaciju, stajao je sve do ovih dana na obali reke – kaže za "Politiku" kustos Radovan Bunardžić.

Naravno, nikome ni na kraj pameti nije palo da bi neko mogao da ukrade budući eksponat, jer za to nije mnogo pogodan. Dimenzije su mu pet sa šest metara i težak je između tri i četiri tone. To ukazuje na okolnost da je deo mosta ukraden pomoću jake dizalice i odnet sa obale uz korišćenje neke barže. Teško je poverovati da nema očevidaca, jer je lopovima za to svakako trebalo i malo više vremena.

– Ma šta uradili sa tim delom mosta, oni koji su uzeli treba da znaju da je njegova istorijska vrednost kudikamo veća od materijalne, pa makar završio i na nekoj deponiji za otkup starog gvožđa. Mislim da bi bilo najpametnije da se onaj ko je to uradio ili ko zna za krađu, makar anonimno javi Gradskom muzeju, i kaže gde se nalazi deo Varadinskog mosta – ukazuje kustos Bogoljub Savin.

U međuvremenu, zaposleni u Gradskom muzeju i Novosađani očekuju da se u potragu uključe i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova.

S. Živković

[objavljeno: 16.08.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.