Izvor: Politika, 20.Maj.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukinuta presuda batinašima Kovačevića

Vrhovni sud Srbije (VSS) ukinuo je presudu Okružnog suda u Beogradu i naložio novo suđenje Nenadu Popoviću i Nikoli Mandiću koji su kao maloletnici, pre četiri godine, isprebijali Nikolu Kovačevića, tada učenika Treće beogradske gimnazije. Presudom Okružnog suda, kako se navodi u saopštenju VSS, Popović i Mandić osuđeni su na po tri godine maloletničkog zatvora zbog nanošenja teških telesnih povreda, od čijih je posledica Kovačević ubrzo preminuo.

VSS je ocenio da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je prvostepena presuda zasnovana na bitnoj povredi odredaba krivičnog postupka, s obzirom na to da je izreka presude nerazumljiva i protivrečna samoj sebi i razlozima za njeno donošenje. Sud je, takođe, ocenio i da presuda „ne sadrži ni razloge o odlučnim činjenicama, a oni koji su dati potpuno su nejasni i u znatnoj meri protivrečni”.

– Prvostepena presuda ne može se ispitati ni u pogledu utvrđenog činjeničnog stanja, niti u pogledu pravne ocene dela – dodaje se u obrazloženju odluke VSS.

Prema mišljenju najviše sudske instance u zemlji, prvostepeni sud nije dao odgovarajuće razloge kada je odbio predlog odbrane da se otklone evidentne razlike u pogledu opšteg zdravstvenog stanja oštećenog Nikole Kovačevića i činjenica u vezi sa nastankom telesnih povreda i mehanizmima njihovog nanošenja.

– Prvostepeni sud je odbio predloge odbrane da se na glavnom pretresu neposredno saslušaju lekari veštaci sa VMA i Sudsko medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Beogradu, radi pokušaja usaglašavanja njihovih oprečnih nalaza i mišljenja, smatrajući da to ne bi dalo nikakve rezultate – navedeno je u saopštenju VSS.

Sud je ocenio da je Okružni sud morao da pokuša da otkloni nesaglasnosti u nalazima veštaka sa VMA i SMO, a ako to nije moglo da se ostvari, morao je da zatraži veštačenje preko drugih sudskih veštaka. Tek tada bi prvostepeni sud mogao da utvrdi uzročno posledičnu vezu između radnji oba maloletnika i nastale smrtne posledice kod maloletnog Nikole Kovačevića, navodi se u obrazloženju odluke VSS.

Pavle Kovačević, otac pokojnog dečaka, kaže za „Politiku” da je šokiran odlukom VSS i da ne vidi razloge za ukidanje prvostepene presude.

– Peta je godina od Nikoline smrti, a postupak protiv okrivljenih još traje. Popović i Mandić su na slobodi, a Nikole nema. Sudsko-medicinska veštačenja i obdukcija koja je urađena su potvrdile da je u pitanju bila nasilna smrt. Smatram da je kazna od tri godine zatvora neprimerena i blaga. Jedini zaključak koji se u ovom trenutku nameće jeste da se zločin u Srbiji isplati – kaže Kovačević.

Otac pokojnog dečaka smatra da je u pitanju opstrukcija s obzirom na to da je od zaključenja prvostepenog postupka prošlo više od osam meseci.

M. D.

[objavljeno: 20/05/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.