Ukinut pritvor za 5 pripadnika JSO

Izvor: B92, 01.Dec.2012, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukinut pritvor za 5 pripadnika JSO

Beograd -- Specijalni sud u Beogradu ukinuo je pritvor petorici bivših pripadnika Jedinice za specijalne operacije kojima se sudi zbog oružane pobune u novembru 2001.

Milorad Ulemek, Zvezdan Jovanović i Dušan Maričić ostaju u zatvoru u kom izdržavaju višedecenijske kazne.

Da se brane sa slobode iz Okružnog zatvora u Beogradu pušteni su tokom ove sedmice Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić, Vladimir Pocić i Mića Petraković, dok je Veselin Lečić iz pritvora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pušten uz jemstvo pre dva meseca, rekao je advokat Božo Prelević koji brani optuženog u tom postupku Veselina Lečića.

Ulemek, Jovanović i Maričić u zatvoru u Požarevcu služe maksimalne kazne zatvora zbog najtežih krivičnih dela, među kojima je i ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Sledeće suđenje, na kom bi trebalo da krene saslušanje svedoka, mahom političara i radnika BIA, zakazano je za 28. januar 2013. godine.

Optuženima se stavlja se na teret izvršenje krivičnog dela oružana pobuna iz tada važećeg Krivičnog zakona SRJ.

A portparolka Specijalnog suda Maja Kovačević potvrdila je za B92 da se pet pripadnika JSO brane sa slobode.

"Ta odluka je doneta juče, na glavnom pretresu, na predlog optuženih," rekla je Kovačevićeva i dodala da je glavni pretres u početnoj fazi i da su njih petorica izneli svoje odbrane, od kojih Pocić delimično.

Ona je rekla da je nakon toga predlog bio da se svih petrorica nađu u kućnom pritvoru, ali da je Veće ipak donelo odluku da im se stavi zabrana napuštanja mesta boravka. Kovačevićeva je dodala da će se Veće oglasiti pismenim saopštenjem u vezi sa ovom odlukom.

Ovakva odluka je uznemirujuća, smatra novinar Blica Vuk Cvijić, ukoliko se uzmu u obzir krivična dela koja su počinili neki od pripadnika ove jednice.

"Javnost je svakako sa pravom uznemirena, zna se gde su sve učestvovali. Ta oružana pobuda je vrlo ozbiljno krivično delo koje im se stavlja na teret. Znamo pod kakvim okolnostima je rasformirana. Moralo je da se uvede vanredno stanje. Tako da kada se sve to uzme u obzir to je malo na onom tasu pravde jače, nego neki drugi razlozi koji su ih sada doveli na slobodu", rekao je Cvijić.

S druge strane branilac jednog od optuženih, Veselina Lečića koji je uz jemstvo pušten da se brani sa slobode još pre dva meseca, Božo Prelević ne vidi razliog za zabrinutost, napominjući da su u pitanju visoki funkcioneri policije koji i posle ubistva premijera Đinđića nisu suspendovani.

"Teško je njih staviti u isti koš onoga što javnost stavlja u koš, a reći ću vam i da je republički tužilac Zagorka Dolovac rekla da ovaj događaj nema ama baš nikakve veze sa ubistvom premijera Đinđića, dakle i to je jedna informacija koja je bunila javnost. Dakle Tužilaštvo je na osnovu svih raspoloživih dokaza stalo na to stanovište i ja mislim da je to sve urađeno po zakonu", rekao je Prelević.

U optužnici se navodi da je od 9. do 17. novembra 2001. godine JSO otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahteve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera Đinđića, da prekine sa pobunom.

Istovremeno, operativni deo Jedinice borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata je blokirao autoput.

Prvi put je to učinjeno 10. novembra na autoputu Novi Sad-Subotica u blizini Vrbasa, a drugi put 12. novembra blokadom autoputa kroz Beograd kod Sava centra.

Na taj način je, kako se navodi u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost Jedinice za primenu nasilja ukoliko se ne prihvate njeni ultimativni zahtevi za smenu tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića.

Takvim postupanjem Jedinice, bili su neposredno ugroženi bezbednost i ustavni poredak zemlje, navodi se u optužnici.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukinut pritvor za 5 pripadnika JSO

Izvor: OkRadio.rs, 01.Dec.2012

Specijalni sud u Beogradu ukinuo je pritvor petorici bivših pripadnika Jedinice za specijalne operacije kojima se sudi zbog oružane pobune u novembru 2001.Milorad Ulemek, Zvezdan Jovanović i Dušan Maričić ostaju u zatvoru u kom izdržavaju višedecenijske kazne. Da se brane sa slobode iz Okružnog...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.