Izvor: B92, 30.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukinut pritvor Petkoviću

Beograd -- Bivšem direktoru Zavoda za izdavanje udžbenika, piscu Radoslavu Petkoviću u utorak je ukinut pritvor.

Petković i dvojica njegovih saradnika uhapšeni su zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj i oštetili Zavod za 750.000 evra i 48 miliona dinara. Njima je 19. novembra određen jednomesečni pritvor. Petković za B92 kaže da mu nije jasno zašto je bio u zatvoru.

"Zašto sam bio u zatvoru zaista mi nije jasno i prilično sam zbunjen, pogotovo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << okolnostima hapšenja, ali neka ostane za sada na tome da sam zbunjen. Kada ste u zatvoru, zatvor najčešće nije dobro mesto da shvatite zašto ste u zatvoru. Jednostavno, moram da dođem sebi i saberem se, i nije mi do kraja jasno šta se dešava i šta se dešavalo."

Petković je pritvoren nakon jednog razgovora u policiji na koji je pozvan da bi dao izjavu kao građanin, a ne kao osumnjičeni. Nakon policijskog pritvora, i istražni sudija mu je sutradan odredio pritvor. Petković je u petak stupio u štrajk glađu zbog straha da se protiv njega vodi kampanja: "Imao sam utisak jednog trenutka na osnovu nekih tekstova u novinama koji su došli do mene da počinje neka vrsta kampanje i kojoj se morate suprotstaviti. Lekar u zatvoru mi je rekao da je štrajk glađu u mojim godinama sa mojim pušenjem ubitačna kombinacija, ali ne možete da dozvolite da jednostavno budete žrtva ako posumnjate da takva namera postoji."

Petkovićev advokat, Dragan Subašić, kaže da ima nekoliko neuobičajenih okolnosti u vezi sa ovim slučajem, a pre svega to što je komisija osnovana i radila bez znanja Petkovića koji je u to vreme bio predsednik Upravnog odbora Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva. Komisiju je osnovao novi direktor zavoda, i zbog toga se pretpostavlja da su u pitanju politički razlozi: "Ta komisija svoj izveštaj sačinila je 18. novembra, a g. Petković je bio pozvan u SUP da da izjavu i pri tom je zadržan do 19. novembra. Morate da priznate da takva ekspeditivnost svakako jeste za pohvalu, ali moramo da priznamo takođe da je neuobičajena."

Petković je bio u pritvoru da ne bi uticao na svedoke. Iako su njegovi advokati i tada govorili da je to neosnovan razlog: "Normalna stvar je da g. Petković nije mogao da utiče na svedoke iz jednostavnog razloga jer nije imao potrebu da utiče, jer se ti svedoci nisu izjašnjavali o onim okolnostima koje se stavljaju na teret g. Petkoviću. Oni u tom smislu nemaju nikakve dodirne tačke, pa za određivanje pritvora i iz formalnih razloga nisu bili ispunjeni uslovi."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.