Izvor: B92, 13.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukida se posebno odeljenje Suda?

Beograd -- Posebno odeljenje specijalnog suda za organizovani kriminal od septembra bi moglo da bude ukinuto izmenama Zakona.

Reč je o Zakonu o nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala. Zakon predviđa da se borbom protiv te vrste kriminala neće više baviti posebno odeljenje, nego veća u Beogradu i ostalim gradovima Srbije. Praktično od osnivanja specijalnog suda, odnosno posebnog odeljenja okružnog suda u Beoradu za dela organizovanog kriminala, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << traje i rasprava da li to odeljenje treba da postoji.

U najavljenim izmenama zakona ne pominje se posebno odeljenje, već samo veća koja će procesuirati dela organizovanog kriminala i koja će pored Beograda, postojati i u još nekoliko gradova u Srbiji. Njihova nadležnost će biti teritorijalna, a portparol specijalnog suda Maja Kovačević upozorava da organizovani kriminal nije teritorijalno ograničen.

B92 nije uspeo da stupi u kontakt sa generalnim sekretarom Sekretarijata za podršku reformi pravosuđa Milanom Škulićem. On je agenciji Beta rekao da se nijedan jedini započeti postupak u Beogradu ne premešta, ali nije objasnio da li će specijalni sud nastaviti da postoji ili će, kako je u izjavi za list Danas najavio, predmete organizovanog kriminala suditi pojedinačna veća.

Za potrebe suđenja organizovanim kriminalnim grupama izgrađena je posebna zgrada sa obezbeđenim sudnicama u kojoj se nalazi tehnika za snimanje i osnovana je posebna jedinica za zaštitu učesnika u krivičnom postupku. Ukoliko najavljene izmene zakona budu i usvojene, predmete organizovanog kriminala radiće i drugi sudovi po Srbiji koji nisu ni delom ovako opremljeni ni bezbedni. Specijalni sud do sada je presudio u 20 slučajeva organizovanog kriminala, a među osuđenima je, recimo i načelnik DB-a i sudija vrhovnog suda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.