Uhapšeno više osoba zbog brutalnog mučenja srpskih zatvorenika

Izvor: Blic, 23.Nov.2010, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeno više osoba zbog brutalnog mučenja srpskih zatvorenika

Zbog sumnje da su 1991. i 1992. počinili ratni zločin nad vojnim zarobljenicima u bivšoj raketnoj bazi JNA u Kerestincu kod Zagreba, hrvatska policija je uhapsila nekoliko osoba koje su tada bile na čelu logora.

Po pisanju hrvatskih medija, zagrebačka policija je privela bivšeg komandanta tog logora i sadašnjeg sekretara HDZ-a u zagrebačkom kvartu Pešćenica, Stjepana Klarića, zatim Željka Živeca, Dražena Pavlovića i još najmanje trojicu njegovih saboraca.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Pretreseni su stanovu uhapšenih, a Živecu je oduzeto oružje koje legalno poseduje. U toku je i prepoznavanje u prostorijama policije. Po iskazu Klarićeve žene, on je u vezi sa Kerestincem u zadnjih pet godina više puta davao iskaze.

Do Klarića i ostalih privedenih, istražioci su došli na osnovu iskaza osoba koje su u Kerestincu bile od kraja 1991. do rane jeseni 1992. godine, a postupak je pokrenut na osnovu prijave koju je još 2007. godine na adresu državnog tužilaštva poslao bivši major JNA Tomislav Božović.

Zatvorenike sekli, silovali i ponižavali

Prema izjavama zatvorenika, u Kerestincu su svakodnevno muškarce batinali, žene silovali, a sve ih mučili, iživljavajući se uz pomoć električnih palica, drvenih i gumenih penisa. Terali su zarobljenike na polne odnose i oralni seks i da laju kao psi. Nekim muškarcima su odsecali prste, a ženama bradavice i sve to se odvijalo u zamračenoj sobi zvanoj Laboratorija.

U tim iskazima posebno se naglašavala Klarićeva uloga kao komandanta raketne baze JNA, odnosno da je podsticao i ponekad direktno učestvovao u prebijanjima i seksualnim i drugim iživljavanjima.

Članovi udruženja veterana logoraša grada Zagreba i Zagrebačke županije dali su saopštenje u kome tvrde da su optužbe lažne i da su iznenađeni, posebno zato što se to dogodilo nekoliko dana nakon objavljivanja u medijima da je državno tužilaštvo nakon 19 godina pripremilo optužnicu protiv počinilaca zločina u srpskim logorima.

U saopštenju se ističe da je u zadnjih 20 godina samo jedna osoba odgovarala pred hrvatskim sudstvom za ratne zločina nad ratnim zarobljenicima u srpskim koncentracioniom logorima.

Radi se o Srbinu Ivici Vuletiću, zvanom Mađar, koji je u Osijeku osuđen na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora, a pre nekoliko godina pomilovan je od tadašnjeg predsednika Stjepana Mesića i poslan u Srbiju, ističe se u saopštenju.

Udruženje se zauzima da se svi ratni zločini istraže, a ratni zločinci procesuiraju, nezavisno o tome koja strana je počinila zločin, ali tvrde da su privedeni branioci nevini i da su privedeni samo zbog lažnih iskaza nekolicine bivših zatvorenika.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.