Izvor: Politika, 31.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeno još šestoro zbog malverzacija u dodeli vojnih stanova

Privedeno je troje vojnih penzionera i troje aktivnih pripadnika Vojske Srbije, među kojima je načelnik neuropsihijatrijske klinike na Vojnomedicinskoj akademiji

Srpska policija je juče, u saradnji sa Vojno bezbednosnom agencijom, uhapsila šest osoba koje su osumnjičene za zloupotrebe u oblasti rešavanja stambenog zbrinjavanja i statusnog pitanja u Ministarstvu odbrane, saopštio je MUP Srbije. Privedeno je troje vojnih penzionera i troje aktivnih pripadnika Vojske Srbije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << među kojima je Miroslav Radovanović (58), načelnik neuropsihijatrijske klinike na Vojnomedicinskoj akademiji. Uhapšeni su, kako navodi policija, članovi organizovane kriminalne grupe Gorana Mojovića, vojnog penzionera, koji je sa još 15 osoba uhapšen 10. februara ove godine. Policijska akcija izvedena je u ranim jutarnjim časovima.

– U nastavku akcije suzbijanja korupcije u državnim organima, uhapšeno je šest članova organizovane grupe, koji su u protekle dve godine po nalogu Gorana Mojovića počinili više zloupotreba službenog položaja, prevara i falsifikovanja isprava – navedeno je u saopštenju policije.

Pored Radovanovića, uhapšeni su Branko Lošić (49) i Srboljub Stojanac (42), službenici u Ministarstvu odbrane, kao i vojni penzioneri Jovo Ćevap (57), Vladan Laušević (44) i Ivko Lisica (49), iz Beograda.

Osumnjičeni Radovanović je, kao načelnik neuropsihijatrijske klinike po nalogu Mojovića, sačinjavao falsifikovanu zdravstvenu dokumentaciju na osnovu koje su članovi grupe ostvarivali pravo na stan, invalidsku penziju.

Lošić, Stojanac, Ćevap, Lisica i Laušević su u grupi imali ulogu takozvanih tipera. To praktično znači da su oni prikupljali podatke o stambenim interesentima i pronalazili osobe koje su podnele zahteve za obeštećenje van sudskog spora. Podaci, koje su prikupljali, odnosili su se na mesto vojne službe, stambenu ugroženost" Sve što prikupe „tiperi” su dostavljali Mojoviću.

Na osnovu ovih podataka i falsifikovane dokumentacije, Mojović je omogućavao zainteresovanima nezakonito pribavljanje stanova iz vojno-stambenog fonda, obezbeđivanje sporova i naplate naknade nematerijalne štete. Za svoje usluge Mojović je tražio 30 odsto od sume koju je njegovim „klijentima” isplaćivalo Ministarstvo odbrane na ime naknade štete.

Novi članovi grupe su, kako saznajemo, otkriveni zahvaljujući tajno snimljenom audio i video materijalu kojim su dokumentovane malverzacije ove organizovane kriminalne grupe. Operativna akcija koju je po nalogu Specijalnog tužilaštva vodila VBA trajala je skoro godinu dana u potpunoj tajnosti.

Kriminalna grupa je počela da se formira i organizuje 2006. godine, počevši sa zloupotrebama u oblasti rešavanja statusnih pitanja – penzija i invalidnina. Ubrzo su „delatnost” proširili na oblast rešavanja vojnih stambenih pitanja i zdravstva u smislu dobijanja lažnih potvrda o zdravstvenom stanju i ranjavanju tokom vojne službe. Ono što je karakteristično za pojedine članove je da su se prethodno pojedinačno bavili kriminalom i zloupotrebama, obezbedivši prvo porodicu, rodbinu i prijatelje. Sve ih je povezao i organizovao Goran Mojović, koji je bio neprikosnoveni šef grupe.

Prema procenama nadležnih, ova kriminalna grupa je nezakonito zaradila više od 45 miliona dinara, a na nelegalan način stanove je dobilo više od 15 osoba.

D. Vukosavljević

[objavljeno: 01/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.