Uhapšeno 500 osumnjičenih kriminalaca

Izvor: S media, 31.Okt.2009, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeno 500 osumnjičenih kriminalaca

U policijskoj akciji "Morava" u kojoj je učestvovalo 2.000 policajaca, jutros je na teritoriji Srbije uhapšeno nekoliko stotina trgovaca narkoticima, izjavio je ministar policije Ivica Dačić.

Ministar policije je izjavio da je u policijskoj akciji, koja je jutros oko 6 časova koordinisano počela na teritoriji cele Srbije, uhapšeno gotovo 500 osumnjičenih za trgovinu narkoticima i drugih kriminalaca.

Operativna akcija, koja je još uvek u toku i u kojoj učestvuje >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << oko 2.000 policajaca, usmerena je protiv dilerske mreže, rekao je na konferenciji za novinare ministar Dačić.

"Cilj ove akcije jeste da se saseku putevi dilerske mreže ka omladini", objasnio je Dačić i napomenuo da su uhapšeni uglavnom osumnjičeni za prodaju narkotika u osnovnim i srednjim školama.

Policijska akcija pod nazivom "Morava" izazvala je paralizu dilerske mreže narkoticima u Srbiji, rekao je ministar.

Za 100 osoba određeno je policijsko zadržavanje, a ostali uhapšeni se nalaze na policijskoj obradi.

U akciji koja se sprovodi u svim policijskim upravama u Srbiji, pretreseno je više od 600 objekata. Zaplenjeno je nekoliko desetina kilograma narkotika, oružje različite vreste, novac, falsifikovani novac i veliki broj ukradenih automobila.

Kod jedne osobe u Beogradu pronađeno je i zaplenjeno više od milion falsifikovanih dolara.

"Ukoliko se dokaže da su neki od zaplenjenih luksuznih automobila stečeni trgovinom narkoticima ili drugim kriminalnim radnjama, imovina će im biti oduzeta na osnovu Zakona", rekao je Dačić.

"Akcija, koja je dogovorena pre dve nedelje, sprovedena je u koordinaciji sa pravosuđem i Tužilaštvom, i tokom nje nije procurela nijedna informacija", naveo je Dačić i istakao da zbog toga nijedan osumnjičeni nije uspeo da izmakne policijskoj akciji.

Ministar je istakao da među uhapšenima nema stranaca. Tokom akcije nisu zabeleženi veći incidenti, a pronađeni su i počinioci nekih krivičnih dela od ranije.



U akciji hapšenja zaplenjeno 57 komada oružja i municija




Pripadnici MUP-a Srbije zaplenili su, u okviru akcije hapšenja narko dilera širom zemlje, ukupno 57 komada raznog naoružanja bez dozvole i veću količinu municije,

saopšteno je danas iz policije.

U saopštenju se podseća da je pretreseno oko 600 lokacija i da je pronadjena i veća količina droge, milion i 52.000 falsifikovanih američkih dolara, zatim 120.000 evra, 200.000 dinara, četiri ukradena automobila i 20 automobila visoke klase u vlasništvu dilera droge.

Akcija hapšenja pod nazivom "Morava" izvedena je na području Beograda, Bora, Valjeva, Vranja, Zaječara, Zrenjanina, Jagodine, Kikinde, Kragujevca, Kraljeva, Kruševca, Leskovca, Niša, Novog Pazara, Novog Sada, Pančeva, Pirota, Požarevca, Prijepolja, Prokuplja, Smedereva, Sombora, Sremske Mitrovice, Subotice, Užica, Čačka i Šapca.

Novopazarska policija uhapsila je večeras Dževada Alibašića (40) iz Tutina pod sumnjom da je povezan sa medjunarodnom mrežom narko dilera.

Reč je o čoveku koji se dovodi u vezu sa mrežom dilera koja iz Srbije, preko Bosne i Hercegovine vodi do Holandije.

Na više lokacija u Čačku, Gornjem Milanovcu, Ivanjici, Guči i Lučanina policijski službenici priveli su osam lica, a policijsko zadržavanje odredjeno je za njih četvoricu koji će uz krivičnu prijavu u roku od 48 sati biti izvedeni pred dežurnog istražnog sudiju.

Okončana prva faza

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da je okončana prva faza borbe države Srbije protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Tadić je izjavio da akciju nije organizovalo samo jedno ministarstvo, već da je reč o akciji države Srbije koju je koordinirao Savet za nacionalnu bezbednost.

Savet za nacionalnu bezbednost izdao je jasne naloge koja nacionalna institucija mora da radi svoj deo posla, objasnio je Tadić i naglasio da su građani Srbije proteklih meseci svedoci da "imamo veoma značajne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na svim poljima".

Još jednom naglašavam da će se ovaj napor države Srbije nastaviti u narednom periodu, najavio je Tadić i precizirao da se sve akcije "slivaju u jedan dobro osmišljen plan, koji bi trebalo da rezultira u nakraćem mogućem vremenskom periodu suštinskim uspehom u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije".

Tadić smatra da je ovaj napor države Srbije najvažniji i ističe da, zbog toga, sve državne institucije rade planirano i vrlo sistematski svoj deo posla.

"Mogu da ocenim da je borba protiv organoizovanog kriminala i korupcije možda čak i važnija od evropskih integracija, jer to je i pretpostavka inregracija, ali istovremeno uspeh u borbi protiv kriminala je pretpostavka stvaranja uslova za sigurniji život naših građana, za više domete našeg društva i privrednog razvoja i uslova u kojima investitori mogu da pronađu nromalan prostor za poslovanje", naglasio je Tadić.

"Želim da četitam premijeru Mirku Cvetkoviću na obavljenom poslu, ministrima unutrašnjih poslova i pravde, šefovima službi bezbednosti i tužilaštvu i očekujem da ćemo u najskorije moguće vreme, kroz reformu pravosuđa, imati suštinske i prave potencijale da okončamo čitav ovaj proces koji bi trebalo da rezultura kaznama zatvora za nosioce organizovanog kriminala i korpupcije u našoj zemlji, čime će država Srbija postati zaista ključni činilac i temelj bezbednosti, ne samo na prostoru naše zemlje, već i u čitavom regioonu jugoistoične Evrope", zaključio je Tadić.



Hapšenja dokaz borbe protiv kriminala


Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da je današnje hapšenje više od 500 osoba u akciji borbe protiv droge potvrda da se Vlada i državne službe "kontinuirano obračunavaju sa svim oblicima kriminala i korupcije".

"Ovo je potvrda da se država, Vlada i njene službe kontinuirano obračunavaju sa svim oblicima kriminala i korupcije i da niko neće biti zaštićen ni poštedjen", rekao je Cvetković prema saopštenju

iz kabineta premijera.

Cvetković je rekao da "smo na dobrom putu da stvorimo Srbiju u kojoj će se svi osećati sigurno i bezbedno".

Policijska akcija zaslužuje pohvalu

Nekadašnji visoki policijski funkcioner i stručnjak za terorizam Marko Nicović izjavio da je današnja opsežna policijska akcija bila velika i da srpskoj policiji treba čestitai i pohvaliti njenu aktivnost.

"To znači da je srpska policija počela da radi i one slučajeve socijalne patologije kao što je droga, koji ugrožavaju posebno omladinu. Ako se uzme u obzir da je droga ušla već i u osnovne škole, ova akcija srpske policije je, u svakom slučaju, dala doprinos suzbijanju tog zla, koje uzima kao prve žrtve vrlo mlade ljude", rekao je Nicović.

Svetske agencije o akciji hapšenja

Svetske agencije prenele su danas da je policija Srbije uhapsila stotine ljudi u okviru velike operacije protiv krijumčarenja droge, ukazujući na to da je Balkan glavni tranzitni put droge sa istoka prema zapadnoj Evropi.

Agencije Asošiejted pres i Rojters ukazuju na to da je borba protiv organizovanog kriminala jedan od ključnih uslova koje se postavljaju zemljama Balkana za dalje napredovanje na putu ka Evropskoj uniji.

Agencija Frans pres navodi, pozivajući se na lokalne medije, da je tokom operacije nazvane "Morava" i istovremeno pokrenute širom Srbije pretraženo 600 privatnih i poslovnih zgrada i da je uhapšeno više stotina ljudi.

Agencije navode reči ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića da je nekoliko desetina kilograma raznih droga zaplenjeno, kao i velike količine oružja i municije, falsifikovanog novca i nekoliko ukradenih vozila.

"Srbija i druge balkanske zemlje nalaze se na osi transporta droge iz centralne Azije prema zapadnoj Evropi", kaže Frans pres.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.