Izvor: Blic, Beta, 31.Okt.2009, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeno 500, do sada određen pritvor za 100 osoba

Pripadnici MUP-a Srbije uhapsili su jutros više od 500 osoba širom Srbije u akciji borbe protiv droge, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić. U akciji "Morava", za njih oko stotinu određeno je policijsko zadržavanje u trajanju od 48 časova. Ministar Dačić je na konferenciji za novinare u MUP-u Srbije istakao da je akcija "praktično završena", ali da se još uvek obavljaju pretresi nekih objekata i da će svi detalji i imena biti saopšteni naknadno.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Premijer pozdravio akciju MUP-a

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković pozdravio je akciju MUP-a, Ministarstva pravde, pravosudnih organa u okviru Saveta za nacionalnu bezbednost koja je dovela do hapšenja velikog broja trgovaca narkoticima i kriminalaca.

"Ovo je potvrda da se ova država, Vlada i sve njene službe kontinuirano obračunavaju sa svim oblicima kriminala i korupcije i da niko neće biti zaštićen ni pošteđen. Na dobrom smo putu da stvorimo Srbiju u kojoj će se svi osećati sigurno i bezbedno", rekao je premijer Cvetković.

U akciji, koja je počela jutros u šest časova, učestvovalo oko 2.000 policajaca iz svih delova MUP-a. Ministar Dačić je naveo da je pretreseno više od 600 objekata.

"Zaplenjeno je nekoliko desetina kilograma raznih vrsta narkotika, veća količina oružja i municije, ukradenih automobila, a na jednom mestu u Beogradu pronadjeno je milion i 52 hiljade falsikifikovanih američkih dolara", rekao je Dačić.

U Novom Pazaru u jutrošnoj akciji su uhapšeni, kako su preneli izvori u policiji, "krupniji dileri".

Akcija na području Policijske uprave Vranje sprovedena je, "bez problema", a uhapšeni su osumnjičeni iz Bujanovca, Preševa i Vranja.

Očevidac akcije u Nišu preneo je da su žandarmi sa puškama i maskama na licu priveli jednu osobu sa lisicama na rukama iz zgrade pored niške Saborne crkve. Hapšenje je izvedeno jutros nešto pre osam sati.

Niška policija je, inače, početkom meseca zaplenila više od 12 kilograma heroina a uhapšena su trojica Nišlija.

Hapšenja dilera droge bilo je noćas i u Valjevu, potvrdio je danas agenciji Beta visoki dužnosnik policije u tom gradu.

Izvor agencije Beta rekao je da su "lišeni slobode svi oni za koje je bilo podataka da su umešani u trgovinu narkoticima".

Na pitanje da li su hapšeni "ozbiljni, krupniji dileri", on je rekao da se policija "nije bavila time da li su ozbiljni ili neozbiljni, da li imaju gram ili kilogram droge".

"Oni su svi u istom lancu, svi su u istom problemu, a mi nismo želeli da nam neko sutra kaže kako smo pokupili samo 'sitne ribe', dok su oni 'krupniji' nedodirivi", rekao je on.

Hapšenja osunjičenih u akciji MUP-a Srbije protiv trgovine drogom bilo je jutros i u Novom Sadu, potvrđeno je u novosadskoj policiji.

Pronađeno oružje, municija, droga...

MUP je saopštio da je prilikom pretresanja na oko 600 lokacija pronađeno više kilograma različitih vrsta droge - kokaina, heroina, marihuane; 57 komada raznog vrsta oružja (pištolji, puške) bez dozvole; velika količina municije; 1.052.000 američkih dolara falsifikovanih; 120.000 evra; oko 200.000 dinara; četiri ukradena automobila; 20 automobila visoke klase, vlasništvo dilera droge. Takođe, šest lica je pronađeno po centralnim poternicama.

U policijskoj akciji u Kragujevcu privedeno je šest osoba.

Jedna je sprovedena istražnom sudiji, dok je petorici određeno policijsko zdaržavanje do 48 sati, rečeno je Beti u kragujevačkoj policiji.

Prema informacijama iz policije, u akciji je zaplenjeno pet kilograma i 304 grama marihuane u suvom stanju, 16,9 grama heroina, dva pištolja u ilegalnom posedu i 50 metaka.

Odzeto je i jedno vozilo koje potiče iz krađe, rečeno je u kragujevačkoj policiji.

U oviru akcije hapšenja narkodilera u Srbiji, valjevska policija uhapsila je četiti osumnjičena, potvrdili su danas agenciji Beta izvori iz istrage.

Očekuje se da će se uhapšeni, "istog prezimena, iz jednog od lanaca narko dilera sa gradske periferije", pred istražnim sudijom Okružnog suda "najverovatnije naći u ponedeljak".

Prema istim izvorima, uhapšenih ima i u Osečini, Ljigu i Mionici, dok je na Ubu policija "išla na dva mesta, ali ništa interesantno nije pronašla".

Izvori Bete kažu da je zaplenjena manja količina droge - "sitan plen - nešto heroina, malo marihuane i njenih semenki".

Akcija je bila "planirana i pokrivena nalozima istražnog sudije za pretres prostorija osumnjičenih za uživanje i dilovanje narkotika".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Morava" - "sablja" za narko-mafiju

Izvor: Deutsche Welle, 31.Okt.2009

Pripadnici MUP-a Srbije uhapšili su jutros više od 500 osoba širom Srbije u akciji borbe protiv droge, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, koji je održao i konferenciju za novinare

Nastavak na Deutsche Welle...

Devet uhapšenih u Novom Sadu

Izvor: NSkriminal.net, 31.Okt.2009

BEOGRAD/NOVI SAD – Pripadnici MUP-a Srbije uhapsili su jutros više od 500 osoba širom Srbije u akciji borbe protiv droge, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić

Nastavak na NSkriminal.net...

Premijer: Hapšenja dokaz borbe protiv kriminala

Izvor: Mondo, 31.Okt.2009

Premijer Mirko Cvetković izjavio je da je hapšenje više od 500 osoba u akciji borbe protiv droge potvrda da se Vlada i državne službe "kontinuirano obračunavaju sa svim oblicima kriminala i korupcije".

Nastavak na Mondo...

Uhapšeno 650 ljudi zbog trgovine drogom

Izvor: RTV Pink, 01.Nov.2009, 09:14

Žaplenjena droga, oružje i municija. . . Pripadnici Ministarstva. unutrašnjih poslova izveli su juče rano ujutro sinhronizovanu akciju. širom Srbije u kojoj su priveli oko 650 dilera i zaplenili veću. količinu droge, oružja i municije, novca i ukradenih automobila. .

Nastavak na RTV Pink...

Dačić: "Morava" nije gotova!

Izvor: Mondo, 01.Nov.2009

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da će velika policijska akcija 'Morava' biti nastavljena.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.