Uhapšenima u akciji Mreža određen pritvor

Izvor: Politika, 09.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšenima u akciji "Mreža" određen pritvor

Stanku Subotiću Canetu nije poslat poziv za saslušanje, Mihalj Kertes nije dao iskaz pred istražnim sudijom

Istražni sudija Posebnog odeljenja za organizovani kriminal odredio je juče posle saslušanja pritvor svim članovima organizovane kriminalne grupe koji se sumnjiče da su nelegalno švercovali cigarete, potvrdila je za "Politiku" Maja Kovačević-Tomić, sudija i portparol Specijalnog suda. Ona je rekla da je istražni sudija Vučko Mirčić saslušavanje osmoro uhapšenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << završio juče, pola sata posle ponoći.

Specijalno tužilaštvo podnelo je ranije zahtev za sprovođenje istrage protiv 15 osoba osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja i pomaganje u ovom krivičnom delu. U saopštenju Tužilaštva, navodi se da je zahtev podnet protiv Stanka Subotića, Mihalja Kertesa, Nikole Miloševića, Milana Rankovića zvanog Pekin, Ivane Krčmarević, Jovice Ranđelovića, Stevana Banovića, Nebojše Nikolića zvanog Tarzan, Milana Milanovića zvanog Mrgud, Draga Dodeskog, Ivane Olujić, Miodraga Zavišića, Milovana Popivode, Miroslava Pešića i Luke Nenadića.

Osumnjičeni Subotić, Kertes, Popivoda, Zavišić, Banović, Nikolić i Dodeski terete se za zloupotrebu službenog položaja, dok se ostali sumnjiče za pomaganje u ovom krivičnom delu.

Grupa osumnjičenih, na čijem se čelu nalazi Stanko Subotić Cane, sumnjiči se da je preko njegovog preduzeća "Mia" iz Uba od 1995. do 1997. godine "uvozila cigarete bez evidentiranja i prodavala ih na crnom tržištu".

Na taj način grupa je, kako se navodi u saopštenju, oštetila državni budžet za više od 40 miliona evra, odnosno tadašnjih 80 miliona nemačkih maraka. Taj novac su iz Srbije prebacivali preko Crne Gore i Makedonije na svoje račune na Kipru, navodi se dalje u saopštenju.

– Mihalj Kertes je ispitan u policiji, ali ne i kod istražnog sudije – kaže za "Politiku" Predrag Milovančević, advokat nekadašnjeg direktora Savezne uprave carina.

Vlado Pavićević, advokat prvoosumnjičenog Stanka Subotića, tvrdi da njegov branjenik nije dobio poziv ni policije, ni suda. On je istakao da je odbrana zaprepašćena policijskim saopštenjem u kojem se navodi da se do podataka u vezi sa akcijom došlo posle višegodišnjeg rada i detaljne istrage. Za sve te godine, tvrdi Pavićević, istražni organi ni jednom nisu pozvali Subotića da da izjavu.
M. Derikonjić

--------------------------------------------------------------------------

Zakasnela provera sumnjivih privatizacija

Posle hapšenja grupe osumnjičene za šverc cigareta tokom devedesetih, čiji je organizator Stanko Subotić Cane prvi put je nagovešteno da će se preispitati privatizacije u kojima je učestvovao ovaj biznismen, koga terete da je bio na čelu duvanske mafije. Branko Pavlović, bivši direktor Agencije za privatizaciju, kaže da postoji zakonska regulativa pomoću koje može da se proveri poreklo novca ali da u praksi nikada nije primenjivana. Inače, to je zadatak Uprave za sprečavanje pranja novca.

– Da li je neko ikada čuo da je ova uprava rekla da je neka firma kupljena "prljavim" parama? Ispada da je ova institucija, koja u praksi ne funkcioniše, osnovana samo da bi se zadovoljili evropski propisi – kaže Pavlović.

Istovremeno, srpski tajkuni su iskoristili to vreme da pokupuju sve što im je odgovaralo, a da ih niko ne pita odakle im novac. Sada, kada se privatizacija društvenih preduzeća praktično završava, njima bi odgovaralo da se krene u oštriju kontrolu budućih privatizacija ne bi li ispalo kako su i oni pod "budnim" okom nadležnih učestvovali u kupovini.

Upitan da kaže da li to znači da je sada kasno proveravati sve kupljeno, Pavlović objašnjava da je vrlo teško preispitati ono što je već kupljeno i završeno, dodajući da je kupovina firmi "opranim" novcem morala da se utvrdi pre nego što je neko postao novi vlasnik, a ne naknadno.

Rešenje ovog problema bi, po rečima našeg sagovornika bilo vrlo lako da je država odlučila da će sve privatizacije vrednije od 500.000 evra, milion ili 1,5 miliona evra, obavljati preko neke poznate američke banke i to tako što bi novac bio uplaćivan u američkim dolarima.

– Amerika ima vrlo rigoroznu kontrolu porekla novca tako da ne bi bilo dileme otkud nekome u Srbiji novac za kupovinu preduzeća. U trenutku kada bi se novac u američkoj banci proverio i dalo zeleno svetlo da je sve čisto, pare bi se tek onda uplaćivale na račun Agencije za privatizaciju. Provizija koja bi se u tom slučaju plaćala neuporedivo je manja od nenadoknadive greške koja se pravi time što se nekom sumnjivom prodaje preduzeće – kategoričan je Pavlović.

Radojko Srbljanović, v.d. direktora Uprave za sprečavanje pranja novca, potvrdio je juče "Politici" da je na njihovu adresu stiglo vrlo malo zahteva za kontrolu porekla novca koji je trebalo da se iskoristi za privatizaciju.

– Na prste jedne ruke mogu se izbrojati zahtevi koji su stigli kako bi se ispitalo poreklo novca jer se sumnjalo da su došle iz nekih nelegalnih tokova. Međutim, pošto je sve u domenu poslovne tajne, a i zahtevi su u postupku ne mogu više detalja da kažem – rekao je Srbljanović.
J. Petrović

--------------------------------------------------------------------------

Od istrage do hapšenja

Akcija "Mreža" započela je 1. juna 2003. godine.Šira javnost je za akciju "Mreža" saznala 20. februara 2006. godine, kada je emisija "Insajder", televizije B92, objavila izveštaj o ovoj, do tada, tajnoj akciji policije, u kojoj se ukazuje na umešanost u švercu cigareta Marka Miloševića, sina Slobodana Miloševića. Prikazan je i način na koji su sin nekadašnjeg predsednika Jugoslavije i Srbije i pojedini državni funkcioneri zaradili milione nemačkih maraka. Dva dana nakon emitovanja "Insajdera", Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo je snimak ove emisije.

Sve do 2. marta 2006. godine, ni u MUP-u ni u Specijalnom tužilaštvu niko nije imao odgovor na pitanje šta se desilo s izveštajem o akciji "Mreža". Tog dana, MUP je zvanično potvrdio navode "Insajdera", dostavivši medijima detalje o aktivnostima grupe od marta 2004. godine, kada je Jočić izabran za ministra. Izveštaj o dotadašnjem radu grupe dostavljen je 8. marta 2004. godine kabinetu ministra, gde je naloženo da se nastavi rad na tom predmetu.

Dana 30. aprila 2004. godine održan je sastanak radne grupe sa zamenikom republičkog javnog tužioca i sa njim dogovorene dalje smernice za rad.

U saopštenju se navodi da je 5. oktobra 2005. godine, s obzirom na to da se radilo o organizovanoj mreži za šverc cigareta, radna grupa izvršila konsultacije sa specijalnim tužiocem i njegovim zamenikom i njima je dostavljen na ruke kompletan izveštaj sa urađenom šemom ove mreže.

– Okružnom tužilaštvu u Novom Sadu 1. februara 2006. godine dostavljen je, na dalju nadležnost i postupanje, izveštaj o do sada izvršenim proverama radne grupe, sa svim prilozima i dokazima – saopštio je tada MUP.

U međuvremenu predmet definitivno preuzima Specijalno tužilaštvo i, posle više od godinu dana rada na njemu, akcija "Mreža" je prošle srede rezultirala hapšenjem osam osumnjičenih članova krijumčarske grupe čiji organizator je, kako je saopšteno iz MUP-a Srbije, Stanko Subotić Cane.
D. T.

[objavljeno: 09.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.