Uhapšeni zbog proizvodnje pola miliona litara lažnog pića

Izvor: Studio B, 27.Maj.2011, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeni zbog proizvodnje pola miliona litara lažnog pića

Policija je na području Smedereva uhapsila četiri osobe zbog sumnje da su nelegalno proizveli oko 500.000 litara žestokog alkoholnog pića, a sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist od 50 miliona dinara.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije, slobode su lišeni Milan Đurić (50) iz Smedereva, vlasnik više trgovinskih radnji u Smederevu koje posluju pod imenom "NID", suvlasnik SZTR "Lion" iz Smedereva Dragoljub Jovanović (49), vlasnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << štamparije "Men-ing sistem" iz Smedereva Marko Milošević (31) i vlasnik štamparije "Mozaik" iz Velike Plane, Zoran Milošević (43) iz Velike Plane.

Oni su uhapšeni zbog postojanja sumnje da su izvršili više krivičnih dela zloupotrebe službenog položaja, proizvodnje i stavljanja u promet škodljivih proizvoda, nedozvoljena upotreba tuđeg poslovnog imena i druge posebne oznake robe ili usluga i falsifikovanje službene isprave.

Osumnjičeni Milan Đurić i Dragoljub Jovanović su u periodu od početka 2007. godine do danas na području Smedereva organizovali i u dva ilegalna pogona neovlašćeno proizvodili i flaširali žestoka pića robnih marki - "Stomaklija" proizvođača "Prokupac" AD iz Beograda, "Vinjak"- proizvođača "Rubin" iz Kruševca, "Gorki list" - proizvođača "Bio sad" iz Subotice i vina "Smederevka" i "Ždrebac" - proizvođača "Vinoprodukt Čoka" iz Čoke i "Lozovača" i "Šljivovica"- proizvođača Ž "Lunovo selo" iz Velike Drenove.

Sumnja se da su na flašama lepili etikete i akcizne markice koje su po njihovom zahtevu ilegalno štampali osumnjičeni Zoran Milošević i Marko Milošević u svojim štamparijama u Velikoj Plani i Smederevu.

Proizvodnja je vršena tako što je Đurić u ime STR "Nid" iz Smedereva vršio nabavku etil alkohola od dobavljača "Alpis" iz Kovina, koji je mešan s vodom, a uz dodavanje veštačkih boja i aroma, dobijana su žestoka alkohola pića koja su kao originalna prodavana kupcima na teritoriji Srbije.

Tom prilikom je od osumnjičenih oduzeto 1.884 litara etil akohola, 621.450 komada etiketa i deklaracija za navedena žestoka alkoholna pića, 15.000 komada falsifikovanih akciznih markica, 7.705 litara falsifikovanog žestokog alkoholnog pića navedenih proizvođača, 13 cisterni za skladištenje alkohola i rakija raznih zapremina, 4.950 litara belog vina u rinfuznom stanju.

Takođe, oduzeto je 42.000 metalnih zatvarača, dve mašine za zatvaranje flaša, pet pretakalica sa filterima i sistemom za punjenje, lap-top računar i kolor štampač za koje se sumnja da su korišćeni za izradu falsifikovanih etiketa, deklaracija i akciznih markica, makaze za sečenje papira, arome, baze i ekstrate u rinfuznom stanju.

U saradnji sa Republičkom poljoprivrednom inspekcijom nakon izvršenog uzorkovanja i ispitivanja kvaliteta i zdrastvene ispranosti falsifikovanog pića, ustanovljeno je da je žestoko piće nebezbedno za zdravlje ljudi.

Svi osumnjičeni će u zakonskom roku i uz krivičnu prijavu biti privedeni istražnom sudiji Osnovnog suda u Smederevu, navodi se u saopštenju MUP-a.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.