Uhapšeni čuvar logora Dretelj ostaje u pritvoru

Izvor: Blic, 15.Jan.2010, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeni čuvar logora "Dretelj" ostaje u pritvoru

Sud u Švedskoj odlučio je danas da za mesec dana produži pritvor muškarcu poreklom iz Bosne i Hercegovine, koji je uhapšen pod sumnjom da je 1992. godine počinio zločine nad srpskim civilima, izjavio je njegov advokat.

Ovaj 43-godišnji muškarac za sada ostaje u pritvoru na mesec dana, izjavio je advokat Ola Salomonson i dodao da još nije doneo odluku o eventualnom podnošenju žalbe na odluku suda.

Salomonson je rekao da je njegov klijent odbacio sve optužbe >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koje je pročitao tužilac. Neimenovani muškarac uhapšen je na severu Švedske pre tri dana. Švedsko tužilaštvo tada je objavilo da je on osumnjičen da je od maja do avgusta 1992. počinio ratne zločine, ubistva i otmice, dok je bio čuvar u logoru za srpske civile. Mediji su preneli da je reč o Ahmetu Makitanu, poreklom iz Stoca, koji se tereti za zločine nad Srbima u logoru „Dretelj”, kod Čapljine.

Švedski tužilac zadužen za ovaj slučaj Magnus Elving ranije je izjavio je da je uhapšeni osumnjičen za kršenje Ženevske konvencije i da je njegovo hapšenje usledilo nakon duge preliminarne istrage koju je vodila švedska nacionalna policija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.