Uhapšena šestorica vlasnika benzinskih pumpi

Izvor: Blic, Tanjug, 02.Jul.2009, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšena šestorica vlasnika benzinskih pumpi

Šestorica vlasnika benzinskih pumpi uhapšena su juče zbog sumnje da su na crno kupili, a zatim prodali 600 tona naftnih derivata, čime su oštetili budžet Srbije za 36 miliona dinara. U akciji je uhapšen i Stevan Purić, vlasnik „Super slap” pumpi, inače sin Slaviše Purića koji je prošle nedelje osumnjičen za nezakonitu eksploataciju i prodaju šljunka.



MEHANIZAM ŠVERCA GORIVA

- Naftne derivate kupovali u NIS-u ili uvozili bazno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ulje iz Hrvatske uz deklaraciju za izvoz na Kosovo i time su plaćali nižu cenu zbog razlika u akcizama

- Robu su potom prodavali na crno pumpama u Srbiji

- Cisterne imaju duplo dno, tako da manji deo nafte ostajao na dnu, a ostatak pune vodom. Kontrolom na carini prevara nije primećena, jer je iz cisterne uvek istakana nafta, koja je ostajala na dnu

- Cisterne zatim vozili na Kosovo, gde su izbacivali vodu i vozilo vraćali nazad u Srbiju

- Novac su delili među sobom, a deo su davali stvarnim kupcima naftnih derivata

Hapšenje osumnjičenih počelo je juče ujutru u Beogradu, Šapcu, Valjevu i Ubu. Prema saopštenju MUP Srbije, osim Stevana Purića, uhapšeni su i Vladimir Topalović, osnivač i direktor preduzeća „Topjunior” iz Šapca Svetolik Lazić, osnivač i direktor preduzeća „Delfin petrol” iz Valjeva, Nebojša Jovanović, faktički vlasnik preduzeća „Bingo plus” iz Uba, Dragan Grbić, osnivač i direktor preduzeća „Grbić MD” iz Nove Pazove, Stevica Maksimović, vlasnik, direktor i odgovorno licu u preduzeću „Max petrol” iz Šapca.

- Krivičnom prijavom biće obuhvaćen i Slaviša Purić, osnivač i vlasnik preduzeća „Inter-eksport” - saopštila je policija.

Akcija, koja je izvedena u saradnji sa Specijalnim tužilaštvom za borbu protiv organizovanog kriminala, nastavak je istrage od početka maja kada je uhapšena osmočlana grupa na čelu sa Ivanom Šikora, osumnjičena za malverzacije sa naftnim derivatima teške 36 miliona dinara.

- Juče privedeni su od ranije uhapšene kriminalne grupe nabavljali naftne derivate i prodavali ih po znatno nižim cenama na benzinskim pumpama koje posluju kroz navedena preduzeća. Derivate su prodavali na crno, za gotov novac bez evidentiranja u knjigovodstvenoj dokumentaciji. Na taj način prodali su 600.000 litara naftnih derivata u iznosu od oko 42 miliona dinara i za sebe nezakonito prisvojili više od 20 miliona i više od osam miliona dinara za stvarne kupce naftnih derivata.

Grupa je iskoristila to što je nakon Vlada Srbije donela uredbu kojom je definisano da se prilikom prodaje domaće robe na Kosovu ne plaćaju PDV i akcize.

- Oni su od grupe na čijem je čelu Šikora kupovali naftne derivate, koji su ih nabavljali od NIS-a ili iz uvoza iz Hrvatske, uz deklaraciju da će biti prodati na Kosovu. Nafta je, međutim, istakana na benzinskim pumpama po Srbiji gde je i prodavana na crno. U cisternama je postojalo duplo dno i u donjem rezervoaru je ostajala nafta, dok je ostatak zatim popunjavan vodom, koja je sipana u posebno izgrađen bunker unutar vozila. Takvo vozilo je odvoženo na Carinu, gde je kontrolom uvek istakana nafta, koja je bila na dnu, zbog čega prevara nije otkrivena, a vozilo je blombirano za izvoz. Cisterne su zatim upućivane na Kosovo, gde je samo istakana voda, a zatim se vraćala u Srbiju za novu turu - kaže za „Blic” izvor iz MUP Srbije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.