Izvor: B92, 18.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšena četvorica Srba na Kosovu

Gračanica -- Specijalci UNMIK policije jutros u selu Novi Badovac uhapsili četvoricu Srba, osumnjičene za ubistva Albanaca 1999. godine.

Uhapšena su tri brata Maksimović, Živorad, Slobodan i Milovan, kao i njihov ujak Ljubiša Perić, nakon čega su odvedeni u istražni zatvor u Prištini. Oni su osumnjičeni za umešanost u ubistva u selu Slovinje kod Lipljana.

Načelnik Kosovskog okruga Srđan Vasić je za KIM radio kazao da je imao prilike da vidi nalog za hapšenje, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji je potpisala specijalni tužilac za ratne zločine Klaudija Frens. On kaže da niko iz UNMIK policije nije hteo da saopštava nikakve dodatne informacije.

Potpredsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, Milorad Todorović izjavio je da se radi o optužnici koja potiče iz 1999. godine, navodno za ratne zločine: "Ne mislim da to ima veze sa oružjem, ali pretpostavljam da je iz tog razloga izvršen pretres kuća, a hapšenje je po optužnici", kaže Todorović.

Međunarodne bezbednosne snage na Kosovu i Metohiji pokazuju čudnu efikasnost. Jako su revnosni kada se radi o optužbama za Srbe, dok za Albance, iz Haškog tribunala o optužbama za ratne zločine, onda bi tom hapšenju ili privođenju morali da prethode raznorazni razgovori i scenariji, kaže Milorad Todorović.

Portparol Kosovske policijske službe, Refki Morina, nije mogao da kaže šta je razlog hapšenja Srba, rekavši da kosovska policija nema informaciju o akciji UNMIK policije i KFOR-a. Bliže informacije o hapšenju četvorice Srba nemaju ni u policijskoj stanici u Gračanici. Akcija međunarodnih vojnih i policijskih snaga u Gračanici završena je oko podne, kada su odvedeni Milovan i Slobodan Maksimović. Na licu mesta se okupila grupa meštana, negodujući zbog ovog događaja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.