Uhapšen vlasnik „Agroživa“

Izvor: Blic, 31.Mar.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen vlasnik „Agroživa“

BEOGRAD - Miroslav Živanov (57) iz Pančeva, vlasnik i predsednik prehrambenog giganta „Agroživ", i Zoran Prebiračević (54) iz Vladimirovaca, generalni direktor te kompanije, uhapšeni su juče zbog sumnje da su ovoj firmi omogućili protivpravnu korist od 4,5 milijardi dinara. Njih dvojica se terete i da su poslovnim malverzacijama republički budžet oštetili za više od 18 miliona evra.



Obojica su uhapšena u svojim kućama nakon višemesečne akcije operativaca >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << MUP-a Srbije, koji istražuju malverzacije u privatizaciji preduzeća. Živanov i Prebiračević osumnjičeni su za pranje novca i nezakonite radnje u procesu privatizacije više od 30 preduzeća, saopštila je policija.

Pored njih dvojice, uhapšeni su direktor Holdinga „Juko" iz Žitišta, Milan Antić (55) iz Jagodine, rukovodilac „Juko trgovine" iz Žitišta, Šandor Juhas (60) iz Novog Itebeja, i bivši direktor preduzeća „Juko klanica" iz Žitišta Đura Budimir (55) iz Banatskog Karađorđeva. Njih trojica su osumnjičeni da su, kao direktori društvenih preduzeća, omogućili protivpravnu imovinsku korist kompaniji „Agroživ" i da su za to dobili novčanu nagradu.

Kako je utvrdila policija, Miroslav Živanov i Zoran Prebiračević su, bez saglasnosti Agencije za privatizaciju, zaključivali s Antićem, Juhasom i Budimirom ugovore koji su bili štetni po preduzeća kojima su rukovodila njih trojica. Kupovinom udela u „Agroživu" stvoreni su „dugovi" koja društvena preduzeća nisu mogla da isplate. Na osnovu tog nepostojećeg duga, kompanija „Agroživ" je, u izvršnom postupku, prisvojila svu imovinu tih preduzeća.

- Pregledom dokumentacije, operativci su ustanovili da je na osnovu nezakonitih privatizacija, „Agroživ" u godišnjim finansijskim izveštajima za 2004, 2005, 2006. i 2007. godinu iskazao dobit od 4,5 milijardi dinara, ili 54.216.867 evra. Na taj način omogućena je isplata dividendi u iznosu od 1,5 milijardi dinara. Novac je generalni direktor Zoran Prebiračević nezakonito isplatio Živanovu, inače većinskom vlasniku i predsedniku kompanije „Agroživ", i na taj način su oprali pare - kaže sagovornik „Blica" iz MUP-a Srbije.

Naš sagovornik navodi da su i Antić, Juhas i Budimir, uhapšeni direktori, u tim malverzacijama imali finansijsku korist. Pored novca, dobijali su i beneficije, kao što je ostanak na položaju.

- Još se ispituje koliko su novca na ovaj način zaradila ova trojica rukovodilaca preduzeća. Inače, pretpostavljamo da oni nisu jedini direktori koji su sarađivali sa Živanovim i Prebiračevićem i koji su za to „poklanjanje" preduzeća, finansijski, ali i na druge načine, nagrađeni - kaže naš sagovornik. Inspektorima predstoji dodatno proveravanje dokumentacije u firmama čiji su rukovodioci uhapšeni, a narednih dana očekuje se da pojedincima koji su takođe učestvovali u prodaji preduzeća ispod svake cena, budu stavljene lisice na ruke.

Živanov ima 11.000 hektara oranica

Miroslav Živanov, pored toga što je većinski vlasnik „Agroživa", poseduje i oko 11.000 hektara oranica u Vojvodini i jedan je od najvećih zemljoposednika u državi. Na rate, s otplatom na šest godina, kupio je preduzeće „Novi Kozjak", „Peščaru" u Banatskim Karlovcima, „Napredak" u Alibunaru, kao i Poljoprivredno dobro u selu Jabuka.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uhapšeni čelnici "Agroživa"

Izvor: B92, 31.Mar.2008

Beograd -- Uhapšena dvojica direktora firme "Agroživ" i trojica direktora društvenih preduzeća iz Žitišta... Oni su privedeni zbog sumnje da su izvršili više krivičnih dela zloupotrebe službenog položaja, pranja novca i zloupotrebe ovlašćenja u privredi, čime su oštetili državu za oko...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.