Uhapšen načelnik  psihijatrije na VMA

Izvor: Blic, Beta, 01.Apr.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen načelnik psihijatrije na VMA



Pukovnik Miroslav Radovanović

BEOGRAD - Pukovnik Miroslav Radovanović (58), načelnik Klinike za psihijatriju VMA u Beogradu, uhapšen je juče u nastavku razotkrivanja malverzacija sa dodelom vojnih stanova. Akcija, u kojoj je uhapšeno još pet osoba, rezultat je istrage započete pre dva meseca, kada je otkrivena kriminalna grupa na čelu sa Goranom Mojovićem. Policija procenjuje da je ova kriminalna organizacija raznim zloupotrebama nezakonito prisvojila 200 stanova.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
- Osumnjičeni Radovanović je, kao načelnik Klinike za psihijatriju VMA, po nalogu Gorana Mojovića, penzionisanog kapetana, sačinjavao falsifikovanu zdravstvenu dokumentaciju na osnovu koje su članovi grupe ostvarivali pravo na stan i invalidske penzije - saopštio je juče MUP. Ministarstvo odbrane navodi da je reč o nezakonitoj dodeli, ali i otkupu vojnih stanova, od kojih je nekoliko prisvojio osumnjičeni Mojović.

Mojović je uhapšen 10. februara, kada je osumnjičen da je sa 16 tada privedenih saučesnika oštetio budžet države za više od sto miliona dinara.

Osim Radovanovića, juče su uhapšena još dvojica službenika Ministarstva odbrane, Branko Lošić (49) i Srboljub Stojanac (42), kao i vojni penzioneri majori Jovo Ćevap (57) i Vladan Laušević (44) i stariji vodnik Ivko Lisica (49), svi iz Beograda. Njih petorica sumnjiče se da su prikupljali podatke o osobama koje su bile zainteresovane za dobijanje stanova.

- Osumnjičeni su prikupljali informacije o mestu službovanja i stambenoj ugroženosti zainteresovanih, ali i pronalazili osobe koje su podnosile zahtev za obeštećenje van spora. Te podatke potom su dostavljali Goranu Mojoviću. Na osnovu tih podataka, ali i falsifikovane dokumentacije, Mojović je „klijentima” omogućavao da protivpravno dobiju stan iz stambenog fonda Vojske. Takođe, tereti se i da im je lažnom dokumentacijom „pokrivao” sporove i naplatu naknade nematerijalne štete. Provizija osumnjičenih bila je trideset odsto od sume koju je Mojovićevim klijentima na ime naknade štete isplaćivalo Ministarstvo odbrane - saopštio je MUP.

U Ministarstvu odbrane navode da je šteta nastala po nezakonito dodeljenom pravu na penzije, invalidnine i isplatu nematerijalne štete nekoliko desetina miliona dinara.



Veljović: Obračun sa kriminalom


Hapšenje šestorice osumnjičenih za zloupotrebu u raspodeli vojnih stanova je dokaz rešenosti srpske policije da se obračuna sa svim vidovima organizovanog kriminala i korupcije, i to na svim nivoima, izjavio je juče direktor policije Milorad Veljović.

Akcija VBA i MUP

Juče uhapšena šestorka zloupotrebama službenog položaja, prevarama i falsifikovanjem isprava bavila se poslednje dve godine. MUP je jučerašnje hapšenje, koje je izvedeno u saradnji sa Vojnobezbednosnom agencijom, i u koordinaciji sa Specijalnim tužilaštvom okarakterisao kao nastavak borbe protiv korupcije u državnim institucijama.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.