Uhapšen hirurg zbog primanja mita

Izvor: Blic, 02.Sep.2009, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen hirurg zbog primanja mita

Doktor Milorad Petrović, načelnik osmog odeljenja Prve hirurške klinike u Kliničkom centru Srbije i profesor hirurgije na Medicinskom fakultetu, uhapšen je juče pre podne zbog sumnje da je primio mito od 300 evra od M. P. (66) iz Obrenovca za operaciju žučne kese.



Petroviću su, kako „Blic" nezvanično saznaje u policiji, stavljene lisice na ruke na radnom mestu, neposredno nakon što je uzeo novac od sina M. P.

- Pacijentkinja je operisala žučnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kesu kod osumnjičenog 24. avgusta. Njena porodica prijavila je preksinoć da im je lekar za operaciju tražio 300 evra, kao i da je dogovoreno da mu se novac preda kad M. P. dođe na kliniku da skine konce. Prilikom hapšenja kod doktora su pronađene obeležene novčanice koje mu je sin M. P. prethodno dao - kaže naš sagovornik iz policije.

Đorđe Bajec, direktor Kliničkog centra Srbije, izjavio je juče da je Uprava centra momentalno suspendovala dr Petrovića do okončanja istrage.

- O slučaju me je obavestila policija jer sam u vreme hapšenja bio u operacionoj sali. Predali smo kompletnu dokumentaciju o dr Petroviću i sada je sve na nadležnim organima. Ako se ispostavi da su istinite sumnje da je od pacijentkinje tražio mito, Klinički centar neće stati iza kolege jer se svim silama borimo protiv korupcije - navodi Bajec.

Prema njegovim rečima, dr Petrović na klinici radi od 1985. i predavao je hirurgiju na Medicinskom fakultetu.

Kako saznajemo, akcija hapšenja protekla je veoma tiho. Većina lekara Prve hirurške klinike za hapšenje kolege čuli su na vestima.

- Neprijatno smo iznenađeni. Do sada nije bilo primedbi pacijenata na njegov rad. Ako su optužbe istinite, obrukao je i Klinički centar i Medicinski fakultet - kaže jedan njegov kolega.

Milena Jauković, bivši sekretar lekarskog Etičkog komiteta i član Udruženja za medicinsko pravo, kaže za „Blic" da nije iznenađena kada čuje ovakve vesti, iako ima mnogo doktora koje poštuje i u koje nikada ne sumnja.

- To se prosto zna. Ja ne znam da vam kažem tačno i uz dokaze ko su, ali ima ih - kaže ona.

Ukoliko se na sudu dokaže da je doktor Milorad Petrović primio mito, Sud časti lekarske komore automatski će mu oduzeti dozvolu za rad.

- Korupcija je u samom vrhu najtežih dela povrede lekarskog kodeksa i prema Sudu časti Lekarske komore Srbije, za nju je propisana najstroža vansudska kaznena mera - stalni gubitak licence - kaže za „Blic" Tanja Radosavljević, direktorka Komore.

Hapšenja doktora u 2009.

2. jun 2009. - Leskovačka policija podnela je krivičnu prijavu protiv Nebojše P., urologa, zbog sumnje da je od Lj. D. tražio 700 evra mita za operaciju njegovog oca, 500 za sebe, a 200 za anesteziologa.

28. april 2009. - Doktor Eugen Slavik (63) osuđen je na tri godine i četiri meseca zatvora jer je početkom ove godine tražio i primio mito za operaciju tumora na grudima dečaka D. M. (11). Osuđen je i na šest godina zabrane obavljanja lekarskog poziva, u šta se neće računati vreme provedeno u zatvoru.

5. mart 2009. - Uhapšen A. B., načelnik odeljenja jedne bolnice u Mačvi, osumnjičen da je zahtevao i primio 150 evra od pacijenta kao protivpravnu nadoknadu za obavljanje operacije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.