Izvor: Glas javnosti, 09.Okt.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen da bi ga ućutkali?

BEOGRAD - Naser Orić (41), nekadašnji komandant srebreničke 28. divizije Armije BiH, uhapšen je da bi se eliminisala mogućnost da on u procesu protiv bivšeg predsednika RS Radovana Karadžića svedoči o tome kako je bošnjačko rukovodstvo izdalo Srebrenicu, izjavio je Ibran Mustafić, autor knjige „Planirani haos“.

Mustafić je za medije prekjuče rekao da je Orić pre njegovog pada nekoliko puta iz Srebrenice dolazio na sastanke u Glavni štab Armije BiH.

- Kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << se odlučivalo o sudbini Srebrenice, Orić je bio na sastancima u Glavnom štabu Vrhovne komande Armije BiH. Kao što svi, znaju on je obična naduvana veličina, koji je kao balon i ako ga neko probuši, svede se na kliker. Smatram da je neko u vodećim bošnjačkim krugovima procenio da ga je hapšenjem najlakše ućutkati - rekao je Mustafić beogradskim medijima.

On tvrdi da su svi u Sarajevu od 1992. do danas „znali da je Naser Orić kriminalac“, pa ga nisu hapsili, a smatra i da je Orić u životnoj opasnosti.

NEKAD BIO SAMO POTRČKO BOSOVA

Boža Spasić, bivši funkcioner Državne bezbednosti, kaže da se ne seća poternice raspisane za Orićem zbog učešća u likvidaciji Branislava Matić Belog, jednog od osnivača SPO.

- Poternice nije bilo. Pričalo se da je to ubistvo vezano za kriminalce. Beli se u to vreme bavio automobilima i auto-delovima. Nismo imali informacije da Orić uopšte deluje u kriminalnom podzemlju. U to vreme je u Sarajevu bilo jako kriminalno podzemlje, a Naser Orić je za njihove velike bosove bio samo potrčko - rekao je Spasić.

Podsećamo da je nekadašnji komandant srebreničke 28. divizije Armije BiH Naser Orić uhapšen 3. oktobra u Sarajevu, gde se nalazi u pritvoru.

Orić, njegova bivša supruga Zahida i Džermin Kadrić sumnjiče se da su se bavili reketiranjem, zelenašenjem, nedozvoljenim nabavljanjem, nošenjem i držanjem oružja.

Mustafić je bio osnivač Stranke demokratske akcije (SDA) i njen poslanik u parlamentu BiH, a rat je, uglavnom, proveo u Srebrenici, posle čijeg je pada zarobljen, ali je oslobođen posredstvom predstavnika međunarodne zajednice.

Između ostalog, u svojoj knjizi je opisao zločine koji su bošnjački vojnici počinili nad Srbima u Srebrenici i njenoj okolini, ali i kriminal ogromnih razmera kojim su se bavili Orić i njegovi najbliži saradnici.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Orić uhapšen zbog Karadžića?

Izvor: Mondo, 08.Okt.2008, 13:37

Naser Orić uhapšen je da bi se eliminisala mogućnost da on u procesu protiv bivšeg predsednika RS Radovana Karadžića svedoči o tome kako je bošnjačko rukovodstvo izdalo Srebrenicu, izjavio je Ibran Mustafić, autor knjige 'Planirani haos'.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.