Uhapšen Željko Milovanović

Izvor: Blic, Tanjug, 01.Jun.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen Željko Milovanović

Željko Milovanović zvani Severni vetar za kojim se od oktobra prošle godine traga, zbog sumnje da je ubio Ivu Pukanića, vlasnika zagrebačkog lista „Nacional", uhapšen je sinoć u ulici Dunavski kej na Dorćolu. U momentu kad su mu prišli policajci Milovanović je bio naoružan pištoljem „glok" sa metkom u cevi.



Milovanović se prema saznanjima „Blica" pojavio u Beogradu u subotu uveče.

-Informaciju o Milovanovićevom dolasku u Beograd >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dobili smo preksinoć. Cela policija se odmah podigla na noge i angažovane su sve snage kako bi mu se što pre ušlo u trag i izvelo njegovo hapšenje. Inspektori beogradske policije Milovanovića su locirali sinoć na ulici oko 19 sati gde su ga uhapsili - kaže za Blic izvor iz vrha MUP-a.

Policija je pretresla i stan u ulici Dunavski kej broj 9 u kome se Milovanović krio. U stanu su pronađena dva škorpiona, četiri pištolja, četiri prigušivača, veća količina municije, radio stanici i više mobilnih telefona i mobilnih kartica.

Osumnjičeni Milovanović odmah je priveden u policiju gde mu je određeno zadržavanje od 48 sati. On će najverovatnije u utorak biti priveden istražnom sudiji Specijalnog suda za organizovani kriminal, koji je u slučaju ubistva vlasnika „Nacionala" već pokrenuo istražni postupak protiv još dvojice osumnjičenih Sretena Jocića i Milenka Kuzmanovića. Jocić je uhapšen pre mesec dana i od tada se nalazi u pritvoru, a Kuzmanović je uhapšen u subotu nekoliko sati pre Milovanovićevog dolaska u Srbiju.

Gde se krio Milovanović od 23. oktobra kad je ubijen Pukanić, za sada nije poznato, ali je policija s veremena na vreme dobijala podatke o njegovom boravku na teritoriji čitavog regiona, Hrvatske, BiH i Srbije.

Milovanović se prema podacima Hrvatske policije tereti da je sa odbeglim Bojanom Gudurićem iz Novog Sada ostavio moped sa eksplozivom pored Pukanioćevog automobila na parkingu redakcije „Nacionala", a zatim ga je aktivirao daljinskim upravljačem. Nakon toga, on je kamerom snimljen kako odlazi sa mesta eksplozije sa kacigom na glavi. Njegovo učešće u atentatu otkriveno je sedam dana nakon ubistva kada je hrvatska policija uhapsila braću Roberta i Luku Matanića, kao i Slobodana Đurovića. Za Milovanovićem je tada raspisana poternica, a izvršen je i pretres njegove kuće u Doboju.

Hrvatska policija tada je saopštila da je Milovanović sedam dana pre atentata došao u Zagreb gde su ga sačekali Robert i Luka Matanić koji su bili zaduženi za logističku podršku u izvršenju Pukanićevog ubistva. Posle hapšenja Milovanovića od osumnjičenih za ubistvo Pukanića, na slobodi je jedino još Bojan Gudurić.

Milovanović je inače stari poznanik svih policija u regionu. Bio je pripadnik nekadašnje jedinice za specijalne operacije, a beogradska policija hapsila ga je zbog pljačke „Delta banke". On je, međutim, uspeo da pobegde iz Palate prevde, kao i da kasnije još jednom umakne policajcima koji su ga locirali u toku pljačke pošte u Beočinu. Milovanović je tada pobegao u BiH gde je bio uhapšen, ali je policajcima uspeo da pobegde za vereme boravka u bolnici.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.