Uhapšen Rade Terzić

Izvor: B92, 20.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen Rade Terzić

Beograd -- Policija uhapsila bivšeg okružnog tužioca Radeta Terzića, potvrđeno je za B92 u MUP-u Srbije. Terziću određen jednomesečni pritvor.

Terzić je uhapšen zbog osnovane sumnje da je "korišćenjem svojih službenih ovlašćenja postao pripadnik kriminalne grupe Zemunski klan, sa ulogom da sa svog radnog mesta utiče na ukidanje pritvora pojedinim pripadnicima te kriminalne grupe". Policija se u delu svojih navoda, ukazujući na krivicu Terzića, poziva na tvrdnje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Dušana Mihajlovića.

Tužilaštvo je podnelo zahtev da se sprovede istraga, a Terziću je određen jednomesečni pritvor, potvrđeno je za B92.

Policija navodi da postoji osnovana sumnja da je Terzić "usmeno i pismeno naložio tužiteljki Četvrtog opštinskog suda Biljani Radovanović i njenim zamenicima Dušanu Simiću i Mioljubu Vitoroviću da u postupku istrage protiv pripadnika Zemunskog klana postupajućem istražnom sudiji predlože i sugerišu puštanje iz pritvora članova i vođa tog klana Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića.

Vođama Zemunskog klana na teret je stavljano falsifikovanje službenih isprava, a postajale su osnovane sumnje da su izvršili nekoliko otmica, uključujući otmicu Miroslava Miškovića.

U navodima policije stoji i da je Terzić usmeno naredio da se tužioci saglase s puštanjem Spasojevića iz pritvora. U slučaju Mileta Lukovića izdao je obavezno uputstvo.

Niži tužioci, odnosno tužilac Mioljub Vitorović, navodi policija, nisu mogli da se žale na uputstvo višeg tužioca i morali su da ga sprovedu i oslobode ih.

Kako policija navodi, Terzić je osumnjičen i da je 2002. tražio odustajanje od krivičnog gonjenja Milorada Ulemeka, bivšeg komandanta Jedinice za specijalne operacije, posle incidenta u klubu Stupica, tokom proslave rođendana pevačice Svetlane Ražnatović.

Prema policijskim navodima, Terzić je naredio postupajućem tužiocu da odustane od gonjenja Ulemeka jer je to u višem državnom interesu i da je to potrebno zbog pobune JSO-a.

Terzić je o ovome govorio tokom svog poslednjeg javnog pojavljivanja u medijima, u emisiji Poligraf.

Specijalni tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala Slobodan Radovanović podneo je danas zahtev za sprovođenje istrage protiv Terzića zbog osnovane sumnje da je kao pripadnik Zemunskog klana izvršio krivično delo zloupotrebe službenog položaja u produženom trajanju.

U saopštenju Specijalnog tužilaštva se navodi da je Terzić osumnjičen da je "koristeći službeni položaj okružnog tužioca u Beogradu uticao na donošenje nezakonitih odluka o puštanju iz pritvora pripadnika Zemunskog klana i povlačenje optužnice protiv njih".

Policija se poziva na Mihajlovića

Zanimljivo je da se policija u jednom delu svojih navoda pokazujući krivicu Terzića poziva se na tvrdnje Dušana Mihajlovića, tadašnjeg ministra policije.

Citirajući Mihajlovića, policija navodi da su na njega posle hapšenja Dušana Spasojevića počeli snažni pritisci.

Tako se navodi deo izjave Mihajlovića da su Slobodan Pažin, inspektor optužen kao član Zemunksog klana, i Čedomir Jovanović, tada član Demokratske stranke, govorili da Zemunski klan nije oteo Miroslava Miškovića, vlasnika Delte.

Mihajlović u javnim nastupima nijednom nije za to optužio Čedomira Jovanovića.

Mihajlović je i otvorio tu priču u trenutku kada je pokrenuto pitanje njegove odgovornosti u vezi sa akcijom Mreža i švercom cigareta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.