Uhapšen Naser Orić

Izvor: Blic, 10.Jun.2015, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen Naser Orić

Švajcarska policija uhapsila je danas Nasera Orića, bošnjačkog ratnog komadanta Srebrenice, na aerodromu u Bernu po poternici srpskog Interpola.

Oriću su lisice stavljene na osnovu optužnice koju je protiv njega podiglo Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu 2014. godine, a na osnovu ustupljenih sudskih spisa od Tribunala u Hagu.

Orić je bio komadant Armije BiH na teritoriji Srebrnice tokom ratova devedesetih i u Hagu je oslobođen optužbi za zločine nad Srbima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Podrinju.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine u januaru prošle godine saopštilo je da je 4. avgusta 2011., na osnovu krivične prijave MUP-a Srbije, podnelo Višem sudu u Beogradu zahtev za istragu protiv Nasera Orića i još četiri osobe osumnjičene za ratni zločin.

Zahtev je podnet zbog sumnje da su oni 12. jula 1992. počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mestu Zalazje, Donji Potočari, u opštini Srebrenica.

Naser Orić i drugi osumnjičeni terete se da su tom prilikom ubili devet civila srpske nacionalnosti

Neizvesno da li će u pritvor ili će biti pušten

Kao i uvek u slučaju hapšenja po poternicama za ratne zločine, i za Orića je neizvesno trenutno da li će mu biti određen ekstracioni pritvor ili će biti pušten na slobodu.

Podsetimo, iako su ovakve poternice na snazi, centrala Interpola u Lionu je praktično svakoj državi članici prepustila da donese odluku hoće li postupati po njima i izručiti takve uhapšene.

Podsetimo, iako je Hašim Tači bio uhapšen 2003. u Budimpešti po srpskoj poternici, on je ubrzo pušten.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Uhapšen Naser Orić dok se spremao za skup o Srebrenici

Izvor: Blic, 10.Jun.2015

Švajcarska policija uhapsila je danas Nasera Orića, bošnjačkog ratnog komandanta Srebrenice u kantonu Ženeve, po poternici srpskog Interpola. Kako "Blic" saznaje, Orić je uhapšen odmah po sletanju u Švajcarsku gde je trebalo da prisustvuje "Danima sećanja Bošnjaka na Srebrenicu" u Ženevi...Njega...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.