Uhapšen Dušan Borovica

Izvor: B92, 09.Maj.2013, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen Dušan Borovica

Beograd -- Dušan Borovica, vlasnik više preduzeća u sistemu "Borovica" uhapšen je u sredu, potvrđeno je za B92.

Borovica koji je vlasnik ""Vojvodinaputa", hapšen je i u oktobru prošle godine.

Ime Dušana Borovice došlo je nedavno u žižu javnosti kada su radnici njegove firme "Dunav grupa agregati" na nekoliko dana blokirali Dunav tražeći od vlasnika da im isplati zaostale plate. Inače "Dunav grupa agregati", nekadašnji "Heroj Pinki", nije jedina firma Dušana Borovice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja ima problema.

Prema podacima Narodne banke Srbije, šest preduzeća kojima upravlja Borovica nalaze se u blokadi u ukupnom iznosu većem od 1,5 milijardi dinara, a dug novosadske firme je najveći i iznosi blizu 712 miliona.

Kada je uhapšen u oktobru 2012, zajedno sa Zdravkom Ilićem, direktorom "Vojvodinaputa" i direktorom JKP iz Nove Crnje Draganom Aleksićem, teretio se za korupciju. Kako je B92 tada izveštavao, sva trojica su se sumnjičila za primanje i davanje mita.

Predsednik opštine Nova Crnja Pera Milankov, koji je bio u pritvoru, je u periodu od marta do aprila naložio Aleksiću da bez sprovođenja postupka javne nabavke za asfaltiranje parkinga na bazenu u Srpskoj Crnji i potpisanog ugovora između opštine Nova Crnja i "Vojvodinaputa", izda lažne fakture opštini, saopštio je MUP Srbije.

Time je preduzeću "Vojvodinaput", koje je u vlasništvu Dušana Borovice, omogućeno korišćenje goriva i nabavka građevinskog materijala, koje je u iznosu od 3,1 miliona dinara platila opština Nova Crnja. Postupak javne nabavke sproveden je naknadno po završetku tih radova.

Za isti posao zaključen je ugovor, koji su potpisali Ilić i Milankov, na osnovu čega je s računa opštine uplaćeno 3,9 miliona dinara na račun preduzeća "Borovica transport", čiji je vlasnik takođe Borovica. S računa tog preduzeća podignut je iznos od 2,5 miliona dinara, od čega je Borovica predao Milankovu 1,4 milona dinara.

Osumnjičeni su pribavili korist Milankovu i preduzeću "Borovica transport" u iznosu od 3,1 milion dinara i time oštetili budžet opštine Nova Crnja. Njima je određeno policijsko zadržavanje do 48 časova, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni dežurnom istražnom sudiji Višeg suda u Zrenjaninu.

Insajder je 30. maja 2011. godine objavio da je Borovica u poslednje tri godine postao vlasnik "Vojvodinaputa“ iz Zrenjanina i preduzeća "Putevi“ iz Sremske Mitrovice. Na taj način, on održava skoro 700 kilometara magistralnih i regionalnih puteva na severoistoku Vojvodine.

Dušan Borovica je vlasnik firme "Borovica transport“, koja je devedesetih važila za jedno od najpoznatijih privatnih prevozničkih preduzeća u Srbiji. Svedoci na suđenjima u Haškom tribunalu govorili su da je Borovica tokom devedesetih učestvovao u prevozu nafte i da je snabdevao vojsku i SAO Krajinu. Sredinom devedesetih, kupio je mašine za izgradnju puteva i ušao u ovaj posao.

U vreme kada je Milutin Mrkonjić bio direktor Direkcije za obnovu zemlje, posle NATO bombardovanja 2000. godine, Borovica je u okviru konzorcijuma RAST, dobio prvu koncesiju za aut-put dodeljenu u Srbiji i to za izgradnju leve trake auto-puta Beograd – Novi Sad.

Nakon hapšenja prošle godine on je oslobođen, a juče je ponovo priveden.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Uhapšen Dušan Borovica

Izvor: RTV Pink, 10.Maj.2013, 00:42

. . . Dušan Borovica, vlasnik više preduzeća u sistemu "Borovica" uhapšen je u sredu.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.