Uhapšen Dragan Paravinja osumnjičen za otmicu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jun.2011, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen Dragan Paravinja osumnjičen za otmicu

ZAGREB/BANJALUKA -

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo potvrdio je danas da je policija RS uhapsila danas Dragana Paravinju, osumnjičenog za nestanak maloletne Antonije Bilić, u momentu kada je pokušao da pobegne sa mesta na kojem se skrivao i da mu je određen pritvor od 24 sata.

"Paravinja je sproveden u prostorije Centra javne bezbednosti Banjaluka, gde je u toku kriminalistička obrada", rekao je Čađo, dodajući da je Paravinja uhapšen na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << obroncima planine Motajica, u Donjim Srđevićima, kod Srpca, u jednom napuštenom objektu.

Čađo je rekao da je Paravinja uhapšen oko 2,5 kilometra, od mesta gde su ga poslednji put videli meštani.

"Prilikom hapšenja Paravinja je pokušao da pobegne u čemu ga je sprečila policija. Prilikom hapšenja nije pružao otpor", rekao je Čađo, navodeći da je policija imala saznanja da nije bio naoružan.

Ministar policije RS je rekao da je Paravinji određen pritvor u trajanju od 24 sata, navodeći da on može biti produžen.

On je kazao da je u višednevnoj potrazi za Paravinjom učestovala policija RS, a glavni nosilac posla bila je Policijska stanica u Srbcu.

"Određeni vid podrške dala je i Grančina policija BiH, kao i policije Hrvatske i Srbije", rekao je Čađo, dodajući da su sa njima imali dnevne kontakte što je, prema njegovim rečima, jedan od najboljih pokazatelja kako policije treba da sarađuju.

"To je jedan od elemenata da se ova akcija završi u manje od 71 sat od preuzimanja prvih operativnih radnji", rekao je Čađo.

Ministar policije RS je rekao da očekuje da u Banjaluku stignu kolege iz Hrvatske, koji sprovode istragu u ovom slučaju.

On je podsetio da za Paravinjom postoje poternice iz RS, kao i Srbije zbog ranijih krivičnih dela, a od juče i hrvatska međunarodna poternica zbog sumnji da je umešan u nestanak devojke Antonije Bilić (17).

Pripadnici MUP-a RS su od 23. juna tragali za Paravinjom na širem području sela Srđevići, kod Srpca. Osim ljudstva, u potrazi su bili angažovani i psi tragači i helikopteri.

MUP Hrvatske raspisao je juče međunarodnu poternicu za Paravinjom, nakon što je analizom vlasi kose izuzete iz kabine kamiona, kojim je upravljao osumnjičeni, utvrđen "delimični DNK profil" ženske osobe koji se podudara sa DNK profilom dobijenim iz krvi majke Antonije Bilić iz Drniša, devojke koja je nestala 7. juna.

U saopštenju MUP Hrvatske navodi se da su se stručnjaci za kriminalistiku iz Hrvatske uputili prema sedištu policije u Banjaluci gde će učestvovati u kriminalističkoj istrazi.

Hrvatska policija nije danas iznosila detalje hapšenja uz obrazloženje da će to učiniti njihove kolege iz Republike Srpske kojima su se zahvalili na pomoći i angažmanu u tom slučaju.

U potrazi za Paravinjom bili su angažovani i pripadnici Specijalne policije RS, psi tragači i helikopteri.

MUP RS je zajedno sa hrvatskom policijom prikupljao saznanja koja bi mogla da dovedu do rasvetljavanja okolnosti pod kojim je 7. juna nestala Antonija Bilić.

Devojci se izgubio svaki trag nakon što je, prema izjavama očevidaca, ušla u kamion koji je stopirala. Sumnja se da je vozač kamiona bio upravo Dragan Paravinja.

Hrvatska policija juče je raspisala međunarodnu poternicu za Paravinjom, pošto je analizom vlasi kose uzete iz kabine kamiona utvrđen delimični DNK profil ženske osobe koji se podudara sa DNK profilom dobijenim iz krvi majke nestale Antonije Bilić.

Za Draganom Paravinjom je 2005. godine raspisana poternica u BiH, zbog silovanja devojke u Istočnom Sarajevu, a traži ga i policija Srbije, takođe zbog silovanja i pokušaja silovanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.