Izvor: B92, 15.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen Andrija Drašković

Frankfurt -- Andrija Drašković uhapšen, posle četiri godine bekstva, na aerodromu u Frankfurtu, javila italijanska agencija Ansa.

Drašković je, pre nego što je uhapšen, avionom doputovao iz Beograda. Nemačka policija je uhapsila Draškovića na osnovu evropske poternice na zahtev odeljenja za borbu protiv mafije iz Barija. Italijansko pravosuđe ga smatra naslednikom Željka Ražnatovića Arkana, bivšeg komandanta paravojnih jedinica "tigrovi". Smatra se da je cilj toga >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se preseče kokainski lanac preko Balkana ka Zapadnoj Evropi.

Istražni organi italijanske policije smatraju Andriju Draškovića (43) jednim od najznačajnijih mafijaških šefova bivše Jugoslavije, dodaje Ansa.

Italijanski mediji su Draškovića povezivali sa švercom narkotika i cigareta, a tužilac iz Barija Đuzepe Šelzi ispitivao ga je, dok je bio u italijanskom zatvoru, o švercu cigareta tokom devedesetih godina.

Posle Arkanovog ubistva, 15. januara 2000. u Beogradu, Drašković je počeo da se pominje kao jedan od organizatora tog ubistva.

Tokom kasnijeg boravka u zatvoru svedočio je na suđenju za Arkanovo ubistvo. Tom prilikom je rekao da je "dobar sa Radetom Markovićem", tadašnjim šefom Resora državne bezbednosti MUP-a Srbije i tvrdio da ima značku DB koju je dobio tokom NATO bombardovanja 1999. godine.

Drašković i njegov kum Aleksandar Golubović optuženi su za ubistvo Zvonka Plećića u restoranu "Rojal knez" 11. septembra 2000.

Drašković je najpre osuđen na 9,5 godina zatvora, a posle žalbe branilaca kazna mu je povećana na 12 godina. Savezni sud je ukinuo presudu i naložio ponovno suđenje, na kojem su Drašković i Golubović oslobođeni krivice jer su "pucali u samoodbrani", iako je Plećić ubijen s leđa.

Posle nepune četiri godine provedene u pritvoru, Drašković je pušten na slobodu. Više puta je bio meta atentata.

Drašković vođa mreže krijumčara, vezanost s Arkanom

Tužilaštvo u italijanskom gradu Bariju optužilo je Andriju Draškovića da je bio organizator i vođa krijumčarenja cigareta i heroina u Italiju i predstavnik ruske mafije u zapadnoj Evropi, javila je večeras agencija Ansa.

Drašković je navodno imao ulogu šefa u mafijaškom-kriminalnom kartelu koji su, prema optužnici, činili kriminalci iz italijanskih regiona Pulje i Kampanije, koji su se između 1994. i 2000. skrivali u Crnoj Gori, a u kartelu su bili i međunarodni šverceri cigareta i vlasti Crne Gore.

To se navodi u poternici iz 2003. tužioca iz Barija. Prema optužnici, mafijaška grupa čiji je Drašković bio vođa i organizator, švercovala je iz Crne Gore cigarete, drogu i oružje u Italiju.

Posle ubistva Željka Ražnatovića-Arkana, Drašković je preuzeo ulogu vođe mafije u zemljama bivše Jugoslavije. On je pružao zaštitu italijanskim kriminalcima u bekstvu u Crnoj Gori, a u zamenu je dobio monopol u snabdevanju klanova iz Pulje i Sicilije heroinom i kokainom, navodi Ansa.

Andrija Drašković nije samo vođa međunarodne mreže krijumčara cigareta i naslednik kriminalnog klana "Arkanovih tigrova", već, kako smatra tužilaštvo u italijanskom gradu Bariju, i mogući nalogodavac ubistva Željka Ražnatovića, prenela je danas italijanska agencija Ansa.

Tužilaštvo u Bariju saznalo je iz više izvora o navodnoj umešanosti Draškovića u ubistvo Željka Ražnatovića-Arkana, međutim, kako navodi Ansa, o tome nema nikakve dokaze.

Arkan je ubijen iz vatrenog oružja 15. januara 2000. u hotelu "Beograd-Interkontinental".

U jednom od iskaza proteklih godina, svedok-saradnik tužilaštva u Bariju, Đuzepe Leo navodno je rekao da je od Draškovića saznao da su "njegovi (Draškovićevi) ljudi ubijeni u zasedi u Beogradu posle Arkanove smrti".

Prema rečima tog svedoka, oni su ubijeni jer je Drašković smatran nalogodavcem Arkanovog ubistva, navodi Ansa.

Svedok Leo istražiteljima je još rekao da se, posle Arkanove smrti, sastao sa Draškovićem u jednom kafiću u Baru, a zatim je na to mesto došao i Arkanov sin u pratnji nekoliko muškaraca.

"Drašković se, prema rečima tog svedoka, uznemirio i iznenada napustio kafić, ali ne svojim automobilom koji bi članovi Arkanovog klana prepoznali, već automobilom obezbeđenja Đuzepea Lea. Zbog tog događaja Leo je uveren da je Drašković umešan u Arkanovo ubistvo", prenela je Ansa.

"Presecanje kokainskog lanca ka Zapadu"

Novinar nedeljnika Vreme Dejan Anastasijević, koji godinama istražuje organizovani kriminal, hapšenje Andrije Draškovića povezuje sa velikom zaplenom kokaina na Balkanu.

"Ja bih ovaj događaj doveo u vezu sa činjenicom da su tokom poslednjih šest meseci, ne samo u Srbiji nego i u zemljama Balkana, zaplenjene rekordne količine kokaina", kaže on.

"Mislim da je to glavni razlog ovog hapšenja, mislim da se radi o jednoj koordinisanoj široj akciji, koja ima za cilj da preseče kokainski lanac u Zapadnu Evropu preko Balkana i da je ovo hapšenje Andrije Draškovića jedan deo te priče", smatra on.

"Biće jako zanimljivo gledati kakvo će biti ponašanje Srbije u celoj toj priči, da li će Srbija tražiti njegovo izručenje na osnovu toga što mu se već sudi ovde ili će ga prepustiti Italijanima", kaže Anastasijević.

Anastasijević očekuje da će pošto neko vreme provede u ekstradicionom pritvoru on biti izručen Italiji. "Javna je tajna da je Andrija Drašković bio blisko povezan sa ljudima iz Državne bezbednosti u zadnjih 20 godina, to je jedna stvar", kaže on.

"Druga stvar je da je on pre nekoliko dana bio priveden navodno zbog sumnje na ilegalno posedovanje oružja, pa se ispostavilo da je sve legalno i pušten je", kaže on.

Anastasijević kaže da je Drašković "čovek sa jako mnogo problema". "Mnogo kokaina je zaplenjeno, on je bio u problemima sa nekim svojim poslovnim partenerima a očigledno ima problema i sa raznim evropskim polcijiama i verovatno sa američkom službom za suzbijanje droga", kaže on.

"I možda je, s obzirom da je na njega nekoliko puta u poslednih par godina pokušan atentat, ovo prilika da bude malo bezbedniji nego što bi bio da je na slobodi, bilo u Beogradu ili negde drugde", navodi Anastasijević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.