Izvor: B92, 25.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen Aleksandar Simović

Beograd -- Pripadnici MUP-a uhapsili su Aleksandra Simovića, jednog od optuženih za učešće u ubistvu premijera Zorana Đinđića.

Simović je uhapšen u stanu u ulici Milentija Popovića 35 na Novom Beogradu. Privedena je i njegova supruga Zorana Bojić, koja se u tom trenutku nalazila u stanu, u kojem su pronađeni automatska puška, pištolj, dve bombe i falsifikovana dokumenta.

Policija je večeras saslušala Aleksandra Simovića i stavila mu na teret učešće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u ubistvu Zorana Povića i svedoka saradnika Zorana Vukojevića, izjavio je Simovićev advokat Želimir Čabrilo. Advokat Čabrilo, koji je prisustvovao saslušanju, rekao je da se Simović branio ćutanjem.

Zamenik načelnika Odeljenja za suzbijanje krvnih i seksualnih delikata Vlastimir Vulikić naveo je prethodno da će Simović biti zadržan na saslušanju u pritvoru 48 sati, a da će potom biti predat Specijalnom sudu.

"S obzirom da je rad u proteklom periodu omogućio prikupljanje nekih saznanja o novim krivičnim delima, SImović Aleksnadru će biti doneto rešenje o zadržavaju do 48 časova, kako bi bio saslušan za neke nove sumnje, da je u periodu bekstva izbršio novo krivično delo. Nakon toga, biće priveden i nadležnom sudu koji ga potražuje", rekao je Vulikić.

Osim za učešće u atentatu na Đinđića i u brojnim drugim krivičnim delima, Insajder B92 je objavio da je Simović učestvovao u likvidaciji zaštićenog svedoka saradnika Zorana Vukojevića 3. juna ove godine, koji je najpre otet ispred svoje kuće, a čije je telo nađeno uz auto put Beograd-Zagreb.

Aleksandar Simović se nalazio na poternici MUP-a Srbije. Pored njega na poternici se nalaze i Simovićev brat Miloš, Sretko Kalinić, Ninoslav Konstantinović, Milan Jurišić i Vladimir Milisavljević.

Kovačević: Hapšenje neće prolongirati kraj procesa

Portparolka specijalnog suda Maja Kovačević kaže za B92 da hapšenje Aleksandra Simovića neće dodatno produžiti suđenje optuženima za ubistvo premijera Srbije. Prema njenim rečima, suđenje se i do sada odnosilo na Simovića, jer mu se sudi u odsustvu, a procesu sve vreme prisustvuje i njegov branilac.

Maja Kovačević ostaje pri stavu da bi suđenje moglo da se završi od kraja janura sledeće godine. "Ja mislim da se može očekivati, zato što se nijedna radnja neće ponavljati. Kažem svo vreme suđenje teče i u odnosu na Aleksandra Simovića, jer mu se zvanično po odluci suda sudi u odsustvu. Sudi se i njemu kao da je prisutan, jedino što će sada i fizički biti prisutan i omogućiće mu da d odbranu. I odmah će se nastaviti tamo gde se stalo, veći deo dokazanog postupka je završen".

Maja Kovačević kaže da postoji mogućnost da se Aleksandar Simovic već u ponedeljak nađe u sudnici, jer je glavni pretres u toku. "Sada je vikend, da bi on bio doveden u sudnicu, mora da postoji pisana naredba predsednika veća da on bude odveden. Da li će sve to biti urađeno do ponedeljka - ne znam, ali postoji mogućnost da bude doveden."

Na pitanje B92 da li će biti prekinuto saslušanje Dejana Milenkovića, ako Simović dođe u ponedeljak u sudnicu, Kovačevićeva je rekla da misli da se neće prekidati, s obzirom da je ta radnja već započeta. "Mislim da će se u ponedeljak nastaviti sa saslušanjem svedoka saradnika Dejana Milenkovića Bagzija", rekla je ona.

Danilović: Opstrukcija suđenja

Advokat porodice Đinđić, Rajko Danilović izjavio je danas da je hapšenje pripadnika Zemunskog kriminalnog klana Aleksandra Simovića "u funkciji opstrukcije suđenja za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, koju sprovode bezbednosne strukture u Srbiji".

"To znači da bezbednosne strukture svoje saradnike, inače optužene za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, vade iz malog džepa kada im ko zatreba i tako opstruišu i produžavaju suđenje", rekao je Danilović.

On je dodao da bezbednosne strukture "imaju još takvih da izvuku iz malog džepa".

Vasić: Veliki korak za policiju

Novinar nedeljnika Vreme i autor knjige Atentat na Zorana, Miloš Vasić kaže da je hapšenje Aleksandra Simovića veliki korak za policiju i da je prijatno iznenađen. On objašnjava da je SImović bio saizvršilac ili pomagač u svim krivičnim delima koja se Zemunskom klanu pripisuju u optužnici iz 2003.

Vasić naglašava da je veoma važno da je, prema optužnici, Simović prisustvovao u prostoriji u Ulici admirala Geprata odakle je Zvezdan Jovanović pucao na premijera.

"Ako odluči da govori, ako se ne bude branio ćutanjem, baciće dopunsko svetlo na događaje o kojima je reč. Posebno bi bilo zanimljivo doznati na koji način i kojim materijalnim resursima se Aleksandar Simović skrivao od praktično marta meseca 2003. do danas. Ne verujem da ima mesta za status svedoka saradnika, jer je manje više sve jasno, a i s obzirom na to kako je prošlo sa Dejanom MIlenkovićem kao svedokom saradnikom, došlo bi do inflacije svedoka saradnika, na šta je već bilo upozoreno", kaže Vasić.

On navodi da se dosta pričalo da su braća Simović viđeni početkom godine Beogradu, ali da konkretnih dokaza do danas nije bilo. On ističe da svi begunci sa poternice za ubistvo premijera imaju dobre izvore prihoda čim se kriju već tri godine.

"Da li će i ostali pasti to je teško reći. Vrlo je moguće da su se skrivali odvojeno, ali je moguće i da su imali međusobne kontakte. To je sada na policiji, zavisi od vrste nadzora koju je polciija imala nad njima, pre svega od rekonstrukcije saobraćaja mobilnim teloonima, što je najefikasniji i najjednostavniji način", objašnjava Vasić.

Osumnjičen za mnoga ubistva i otmice

Aleksandar Simović je bio važan član bande Dušana Spasojevića, koja je optužena za ukupno za 17 ubistava. Aleksandar Simović bio je direktni izvršilac ili saučesnik u mnogim ubistvima: 2000. godine ubijeni su Zoran Uskoković Skole i Miloš Stevanović, Todor Gardašević, Srđan Ljujić, Željko Bodić. Iste godine otet je Vuk Bajrušević. 2001. godine Simović je učestvovao u otmicama Dragoslava Vukovića, Miroslava Miškovića, vlasnika Delte, i subotičkog biznismena Milenka Aleksića za koju je optužen.

Kidnapovanje nastavljaju i u 2002. godini - Miliju Babovića, vlasnika preduzeća Verano Motors držali su zatočenog oko 40 dana, a otet je i Suad Musić Batko. Kao saučesnik, Simović je učestvovao u ubistvu Ivice Nikolića, avgusta 2002. godine, koji je nastradao kada su članovi Zemunskog klana pokušali da ubiju Ljubišu Buhu Čumeta. Ttakođe, saučesnik je u likvidacijama Sredoja Šljukića Šljuke i Zorana Šljukića, Jovana Guzijana Cunera i Radeta Cvetića, Ivice Jovanovića, Nenada Batočanina i Željka Škrba, koji su ubijeni tokom 2002. godine.

Simović je zbog bacanja bombi na prostorije lista "Dan" u Beogradu i na auto-servis "Aca" na Novom Beogradu u Specijalnom sudu osuđen na tri i po godine zatvora, dok je njegov brat za isto delo dobio tri godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.