Ugovor zatvora i manastira

Izvor: Politika, 07.Avg.2012, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugovor zatvora i manastira

Pritvor je zamenjen merom zabrane napuštanja boravišta. – Ako sveštenik bude osuđen, može izdržavati kaznu u manastiru, ali bi nosio elektronsku narukvicu

Nikada nijedan sveštenik nije izdržavao meru pritvora u manastiru, jer zakon to ne dozvoljava. Međutim, sud može da ukine pritvor i odredi meru zabrane napuštanja mesta boravišta, kao što se dogodilo u slučaju grčkog monaha koji će boraviti u manastiru dok traje istraga teške saobraćajne nesreće kod Aleksinačkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Rudnika u kojoj su poginuli Gradimir Strahinjić (85) i njegova supruga Aleksandra (80).

Okrivljeni Dimitrios Totkas, sveštenik Grčke pravoslavne crkve u Nemačkoj, putovao je na odmor u Grčku i na autoputu Beograd–Niš udario svojim „mercedesom” u „jugo” beogradskih registracija u kojem su bili nastradali.

Srpski patrijarh Irinej tražio je od suda i tužilaštva u Nišu da Totkas ne bude tokom istrage u pritvorskoj jedinici niškog zatvora, već da boravi u jednom od manastira u okolini Niša, uz garancije niškog vladike i srpskog patrijarha.

Za sveštenike važi svetovno pravo, pa tako i mera pritvora za njih može biti sprovedena samo u kaznenoj ustanovi.

– Ako je grčki sveštenik odlukom suda prešao u manastir, to znači da je sud ukinuo pritvor i odredio meru zabrane napuštanja mesta boravišta. Jer, po zakonu nije moguće da mesto izdržavanja klasičnog pritvora bude manastir – kaže dr Zoran Stevanović, naučni saradnik Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja u Beogradu.

Devedesetih godina bio je direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija i ne seća se da je u poslednjih 20 godina neko izdržavao pritvor ili kaznu zatvora u manastiru.

.................................................

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 08.avgusta. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite  OVDE.





Aleksandra Petrović

objavljeno: 08.08.2012
Pogledaj vesti o: Aleksinac

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Grčki sveštenik iz zatvora u manastir

Izvor: OkRadio.rs, 08.Avg.2012, 12:05

Na molbu patrijarha srpskog gospodina Irineja, sveštenik iz Grčke Dimitrios Totkas (37), pritvoren prošle srede zbog sumnje da je izvršio teško delo protiv bezbednosti saobraćaja, dobiće blažu kaznenu meru.Na molbu patrijarha srpskog gospodina Irineja, sveštenik iz Grčke Dimitrios Totkas (37),...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.