Ugašeni požari u Velikom Gradištu i Priboju

Izvor: Politika, 15.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugašeni požari u Velikom Gradištu i Priboju

Na topografskim kartama ucrtani svi lokaliteti ugroženi požarom, putevi, izletišta, izvori voda

Požari koji su prekjuče izbili na području Velikog Gradišta i Priboja su ugašeni, dok je požar na Crnom vrhu lokalizovan, potvrđeno je u MUP-u Srbije. Uzroci izbijanja ovih požara još nisu poznati, a posle gašenja vatre specijalizovane ekipe policije obaviće detaljnu istragu o ovim događajima. Nezvanično, prema prvim pretpostavkama najverovatnije je reč o ljudskom nemaru >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i nepažnji, koji su „potpomognuti” visokim temperaturama doveli do izbijanja požara.

– Požar koji je prekjuče zahvatio oko 70 hektara listopadne šume i niskog rastinja na nepristupačnom terenu na Crnom vrhu kod Bora, čije je gašenje otežavao vetar promenljivog pravca, uspešno je lokalizovan i sada ga drži pod kontrolom 60 vatrogasaca iz Bora, Jagodine, Požarevca i Zaječara. Pomoć i podršku vatrogascima pružaju dva helikoptera MUP-a Srbije, pripadnici Žandarmerije u Nišu, policajci iz Bora i 20 radnika „Srbijašume” – rečeno je u saopštenju policije.

Navedeno je i da je u gašenju više od 50 hektara četinarske šume i niskog rastinja na području Velikog Gradišta zahvaćenih vatrom učestvovalo 47 vatrogasca iz Smedereva, Požarevca, Beograda kao i Žandarmerija i šest radnika „Srbijašume”.

Ivan Baras, pomoćnik načelnika Sektora za zaštitu i spasavanje u MUP-u Srbije, objasnio je juče da je požar na Crnom vrhu zahvatio nepristupačan teren ispod Meteorološke stanice.

– U gašenju vatre na Crnom vrhu učestvovala su i dva helikoptera MUP-a Srbije opremljena za gašenje požara. Kod Velikog Gradišta nisu učestvovali helikopteri, jer je požar izbio u sumrak, pa se u takvim uslovima helikopteri mogu koristiti samo za izviđanje – rekao je Baras.

Povodom ovih požara, Ivica Dačić, ministar policije, inicirao je juče sastanak sa predstavnicima ambasade Ruske Federacije u Srbiji, Aleksejem A. Sokolovom, ministrom – savetnikom, zamenikom šefa misije i Evgenijem Lukinom, savetnikom u Ekonomskom odeljenju ambasade o unapređenju saradnje u oblasti vanrednih situacija, posebno zaštite od požara.

– Ministar Dačić je upoznao Ministarstvo za vanredne situacije Ruske Federacije sa predlogom mera u cilju zaštite od požara u letnjem periodu, a sve u cilju dugoročne strategije unapređenja saradnje u ovoj oblasti. Tokom razgovora razmatrane su mogućnosti o materijalno-tehničkoj pomoći, prenošenja znanja i prakse, kao i međusobnoj pomoći u slučaju vanrednih situacija – navedeno je u saopštenju policije.

Gordana Jančić, rukovodilac odeljenja za zaštitu šuma Javnog preduzeća „Srbijašume” izjavila je juče da je u 95 odsto slučajeva požar u šumama izazvan ljudskim faktorom.

– U okviru preventivnih mera pripadnici vojske, spasilačkih jedinica, predstavnici 18 šumskih gazdinstava i 66 šumskih uprava obišli su pred početak letnje sezone lokalitete gde se najčešće pojavljuju požari. Na topografskim kartama ucrtani su svi ugroženi lokaliteti, putevi, izletišta, izvori voda. a uređeni su i vodo zahvati. Nabavljena je i nova ručna oprema za radnike „Srbijašuma” – naprtnjače i mlatilice, vatrogasne jedinice su dobile nova vozila, a jedinice za spasavanje MUP-a imaju ove godine tri helikoptera opremljena za gašenje požara – navela je Jančić.

Ona je dodala da je Ministarstvo za zaštitu životne sredine nabavilo dve cisterne za šumsko gazdinstvo Pirot na Staroj planini, koje je prošle godine bilo ugroženo požarom. Saša Dragin, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je podsetio da su na području Bora požari u poslednjih deset godina veoma česti i da je njihov najčešći uzrok ljudski nemar.

Oliver Dulić, ministar životne sredine i prostornog planiranja apelovao je juče na građane da se uzdrže od paljenja vatre u zaštićenim područjima kao što su nacionalni parkovi i drugim mestima pod šumom. Ukazujući da su tokom letnjih meseci i velikih vrućina potrebne dodatne mere opreza i zaštite, Dulić je u saopštenju podsetio da je prošlog leta u 850 požara zahvaćeno više od tri hiljade hektara pod šumama i drugim rastinjem.

On je naveo da je sa „MUP-om Srbije dogovoreno da zaposleni u zaštićenim prirodnim dobrima prođu protivpožarnu obuku, kako bi brže i efikasnije reagovali u slučaju požara”.

– Izrađeni su i planovi aktivnosti u slučaju požara, a konkretne akcije kao što je „Ne gorimo ponovo”, pomoći će da zaštitimo pluća naše zemlje i planete – naveo je Dulić i saopštenju.

D. Vukosavljević

[objavljeno: 16/07/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.