Ugašen požar u fabrici Sloboda

Izvor: Studio B, 28.Dec.2010, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugašen požar u fabrici "Sloboda"

Načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Predrag Marić izjavio da je ugašen požar u kompaniji Sloboda, koji je izbio u ponedeljak kasno popodne i izazvao seriju eksplozija.

Prema Marićevim rečima ekipe kriminalističko-tehničkog centra MUP su na terenu i rade uviđaj u pogonu gde se dogodila eksplozija.

"Jutros su odjeknule dve jače detonacije, a požar se gotovo sam od sebe ugasio", precizirao je Marić.

Načelnica >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Hitne pomoći u Čačku Dušanka Simović rekla je da je nekoliko osobama prethodne večeri i tokom noći pružena medicinska pomoć uglavnom zbog stresa koji su doživeli posle eksplozije.

Marić je ocenio da građani nisu neposredno ugroženi i da je potrebno strpljenje, jer bi bilo kakva ishitrena intervencija mogla da ugrozi bezbednost ljudstva koje je poslato da požar ugasi.

Generalni direktor kompanije "Sloboda" Zoran Stefanović izrazio je očekivanje da će ta fabrika, nakon serije eksplozija koje su se dogodile u pogonu za kompletiranje municije, vrlo brzo obnoviti proizvodnju u delovima fabrike koji nisu oštećeni.

"Nadam se da će fabrika početi da radi posle Nove godine, ako ne i pre", izjavio je Stefanović , i dodao da u ovome trenutku ne može da kaže kolika je šteta.

Prema njegovim rečima, u uništenom objektu površine 2.000 kvadratnih metara nalazila se velika količina vredne opreme.

"Sada moramo prema spisku opreme da vidimo tačno kolika je šteta. Objekat za kompletiranje municije je izgoreo, a tačan uzrok ćemo tek utvrditi", rekao je Stefanović.

On je istakao da će prekida u proizvodnji svakako biti, ali da se nada da će, uz pomoć države, uništena oprema brzo biti zamenjena.

Stefanović je dodao da su u jutarnjim časovima detonacije u fabrici prestale i da je definitivno utvrđeno da nema povređenih.

U magacinu fabrike "Sloboda" u Čačku juče oko 16.30 časova došlo je do niza eksplozija.

Prva eksplozija dogodila se u pogonu laboracije municije, a nakon nje i serija detonacija, koje se nakon skoro tri sata i dalje su se čule, ali su bile slabijeg inteziteta.

Iz kruga fabrike vio se gust crni dim i video plamen, policija je blokirala sve prilaze fabrici, a u blizini se nalaze i ekipe vatrogasne službe i hitne pomoći.

MUP je juče saopštio da gašenje požara neće početi dok god se iz kruga fabrike čuju detonacije, a Načelnik Službe za vandredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić rekao je da nema mesta strahu i panici.

Šutanovac: Država će pomoći obnovu Slobode

Ministar odbrane Dragan Šutanovac, koji je sinoć obišao kompaniju Sloboda u Čačku, gde je kasno popodne došlo do niza eksplozija u pogonu za kompletiranje municije, izjavio je da će država preduzeti sve da otkloni nastalu štetu i obnovi proizvodnju u oštećenim delovima fabrike.

"Kompanija Sloboda je perspektivna fabrika, o čemu svedoče već sklopljeni ugovori za izvoz vredni oko 35 miliona dolara. Država će preduzeti sve potrebne mere da zajedno sa lokalnom samoupravom otkloni nastalu štetu i obnovi proizvodnju u delovima fabrike koji stradali u eksploziji", izjavio je Šutanovac novinarima pošto ga je rukovodstvo fabrike upoznalo sa posledicama današnje havarije.

Ministar je ocenio da materijalna šteta, s obzirom i na visok nivo ugovorenih izvoznih poslova, iznosi oko 10 miliona evra, napomenuvši da fabrika ima osiguranje iz koga će se izvršiti naplata.

U eksplozijama u magacinu sa ubojnim sredstvima, srećom, nije stradao niko od stotinak radnika, koji su se zatekli u drugoj smeni.

Od 1995. - 14 nesreća u fabrikama i magacinima oružja

Od 1995. godine do danas u fabrikama i magacinima oružja u Srbiji dogodilo se ukupno 14 nesreća, u kojima je poginuo 31 radnik, a više od 50 je povređeno.

U Fabrici "Grmeč" u Zemunu nesreća se dogodila 23. juna 1995. godine, poginulo je 11 radnika, a deset je povređeno.

Godinu dana kasnije, 21. juna 1996., u Fabrici "Prva Iskra" u Bariču poginulo je dvoje, a deceniju kasnije eksplozija je odnela još tri života, dok je troje povređeno.

Eksplozija nije obišla ni fabriku "Milan Blagojević" u Lučanima - 3. decembra 1997. godine život je izgubilo troje radnika, a dvoje je povređeno.

Posle četiri godine, 25. decembra 2001. godine, dogodila se eksplozija u Fabrici "Trajal" u Kruševcu.

Na sreću, poginulih nije bilo, ali je petoro radnika povređeno, a u istoj fabrici eksplozija se ponovila 25. jula 2002. godine. Nije bilo povređenih.

U Čačku, u Fabrici "Sloboda", u eksploziji koja se dogodila 22. januara 2003. godine troje radnika je povređeno, iste godine, u novembru, nesreća se dogodila u Fabrici "Zdravlje" u Leskovcu, kada je poginuo jedan radnik, a pet meseci kasnije eksplozija je ođeknula u pančevačkoj "Utvi". Povređena su dva radnika.

U eksploziji u Fabrici "Impol Seval" u Sevojnu 7. juna 2004. godine povređeno je petoro radnika, dva meseca kasnije, 18. avgusta u fabrici "Matroz" u Sremskoj Mitrovici poginulo je dvoje, a povređen jedan radnik, a u Rafineriji nafte u Novom Sadu bilans nesreće koja se dogodila samo šest dana kasnije bio je dvoje poginulih.

U eksploziji u vojnom magacinu 19. oktobra 2006. godine Kasarne "7. jul" u Paraćinu povređene su 22 osobe.

U četiri snažne eksplozije u barutnom odeljenju "Namenske" u Užicu, 4. septembra 2009. godine poginulo je sedmoro radnika, a 13 je povređeno.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.