Udavio se učenik

Izvor: Blic, 12.Jun.2010, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udavio se učenik

Negotin - Boban S. (17) iz krajinskog sela Plavne, učenik druge godine Poljoprivredne škole, udavio se prekjuče oko 16 časova na plaži Kusjak na Dunavu. Njegovo telo juče oko podneva izvukli su ronioci Žandarmerije.

Dečak, koji je na plažu došao sa tri drugarice iz školskog internata gde je stanovao, upao je u dubok vir nekoliko metara od obale i potonuo. Boban je sam ušao u vodu, ali je posle nekoliko metara od obale izgubio tlo pod nogama i počeo da priziva pomoć, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ali je ubrzo potonuo. Nijedna od devojka nije znala da pliva, a na plaži nije bilo drugih kupača.

- Voda ga je, kažu, izbacila još jedanput, kada je samo uspeo da vikne "u pomoć", a zatim je nestao - očiju punih suza priča otac Mile S.

On je zajedno sa svojim ocem Momčilom, Bobanovim dedom, od četvrtka uveče obilazi plažu i neutešno gleda u mutne vode Dunava.

- Njegove drugarice su nam ispričale da je potonuo na dva metra od obale. On je znao da pliva, ali ovde ima trave, sigurno se upleo. Kažu i da na tom mestu ima mulja i da su pre dva dana nasuli pesak na obali, pa je odmah iza plićaka naglo velika dubina. Gore stoji tabla da je ovo plaža, ali kakva je to plaža kada se ovakvi virovi nalaze uz samu obalu. Pa, podaviće se još ljudi - ogorčen je otac dečaka.

Bobanova majka Vesna tokom noći doputovala je iz Beča gde živi sa suprugom i dvoje dece iz drugog braka.

- Bobane moj, čekala sam te da dođeš kod mene za raspust, a sad te tražim po Dunavu - neutešna je majka.

Odmah po saznanju da se dogodila tragedija, na mesto nesreće stigla je i ekipa Granične policije koja je sa dva čamca do 21 sat pretraživala teren i pokušavala da pronađe telo nesrećnog dečaka.

- Na dva-tri metra od obale izmerili su dubinu od četiri do pet metara. Dno su pretraživali i sonarima, ali telo nisu uspeli da pronađu. Siroto moje dete. Nije stigao da završi ni drugu godinu Poljoprivredne škole. Ko će da podigne njegovu diplomu i pasoš 22. juna, kada su mu zakazali - priča Mile S.

Ronilačke ekipe Žandarmerije, juče tokom prepodneva, počele su sa pretragom terena i nakon sat vremena pretrage su izvukli telo. Kusjačkom plažom razlegli su se leleci neutešnih roditelja i rodbine.

- Bobane moj, bio su nasmejan kada smo te ispratila iz kuće u ponedeljak, zar ovakvog da te nađemo - glasno su zapomagali.

Kupači koje smo zatekli na plaži pričaju da je i tokom prepodneva dolazila grupa dece.

- Prišli su do plićaka i hteli da uđu u odu, ali sam im skrenuo pažnju da ne ulaze jer je obala tek nasuta, i ima mnogo vrtloga. Poslepodne nisam bio na plaži, a tek uveče sam čuo za tragediju - priča jedan od vikendaša.

Neobezbeđena plaža

Plaža kod vikend naselja Kusjak, kilometar uzvodno od Hidroelektrane „Đerdap 2", nije zvanično registrovana i nema spasilačku i službu održavanja, ali je to jedino mesto na Dunavu gde Negotinci tokom leta dolaze na kupanje. Plaža i deo plićaka su nedavno nasuti peskom, tako da je već na par metra od obale bila velika dubina.

- U okviru redovnog održavanja obale tvrde: „Mi smo i ovog proleća nasuli pesak na obali, koji voda tokom zime odnese." Plaža zvanično ne postoji, ali je to praktično deo obale koji vikendaši i Negotinci koriste za kupanje - objašnjava Nebojša Karanović, tehnički direktor PD „Đerdap".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.