Učenik u školi izboden nožem

Izvor: Blic, 18.Sep.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učenik u školi izboden nožem

BEOGRAD - D. K. (17), učenik drugog razreda Hemijsko-prehrambene škole, teško je povređen juče u 12.30 sati kada su za vreme malog odmora u učionicu upala trojica napadača, od kojih ga je jedan ubo dva puta nožem u grudi naočigled drugara iz razreda.

Mladić je u teškom stanju prevezen u Urgentni centar, gde je operisan i i nalazi se van životne opasnosti. Policija je ubrzo identifikovala i uhapsila jednog napadača koji je učenik ove škole, a u toku večeri i preostalu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dvojicu. Kako saznajemo, svemu je prethodila svađa oko mobilnog telefona.

- Pacijent je zadobio dve ubodne rane oštrim predmetom u levom delu grudi. Operisan je i sada je van životne opasnosti, ali će i dalje ostati na Odeljenju intezivne nege i pod nadzorom lekara. Preduzeli smo sve da postoperativni tok bude uspešan - izjavio je dr Miloš Bijelović, hirurg koji je operisao maloletnog D. K.

Kako „Blic" nezvanično saznaje, trojica mladića prošli su pored dežurnog učenika Hemijske škole u Lješkoj ulici 82 na Banovom brdu i nekoliko minuta su se zadržali u prizemlju. Zatim su se popeli na drugi sprat i upali u učionicu odeljenja drugog razreda, gde je D. K. sedeo sa drugovima.

- Odmah su mu prišli i jedan od njih ga je dva puta ubo nožem. Ostali učenici ostali su zapanjeni. Napadači su pobegli niz stepenice. Ne mogu da verujem šta se dogodilo - priča kroz suze učenica koja sa D. K. ide zajedno u razred.

Preplašeni učenici su ranjenog D. K. preneli sa drugog sprata do prizemlja škole, a zatim su obavestili profesore i direktora, koji su odmah pozvali Hitnu pomoć.

- Dečak je bio svetan kada je je naša ekipa stigla. Međutim, prilikom transporta, najverovarnije usled krvarenja počeo je da gubi svest i u veoma lošem stanju je primljen u Urgentni centar - kaže za „Blic" dr Nada Macura, direktor Hitne pomoći.

Ubrzo je na mesto nesreće došla i policija koja je započela uviđaj. Obavljen je razgovor sa učenicima koji su se u trenutku napada nalazili u učionici. Oni su nakon toga pušteni kućama.

Direktor škole Tomislav Đokić kaže da je učenik napadnut neposredno pre početka šestog časa.

Kako nezvanično saznajemo, policija je putem video-nadzora identifikovala učenika škole koji je bio sa grupom napadača i juče po podne je priveden. Sumnja se da je napadu prethodila svađa oko mobilnog telefona između D. K. i mladića koji ga je ubo.

- Odmah sam obavestio policiju, kao i njegove roditelje, a u Urgentni centar je otišao odeljenski starešina. Prema prvim informacijama koje sam dobio u bolnici, dečak nije životno ugrožen. Nadam se da će biti dobro - kaže direktor Đokić.

On je potvrdio da su napadači ušli u školu i uneli nož bez ikakve kontrole jer Hemijska škola nema posebno obezbeđenje.

- Školu obezbeđuje školski policajac koji je pored naše zadužen za obezbeđenje i 13. gimnazije i Osnovne škole „Filip Višnjić". Nemoguće je kontrolisati svakog ko ulazi jer škola ima 1.399 učenika i prostire se na više od 20.000 kvadrata. Predložio sam pretprošle godine Savetu roditelja uvođenje identifikacionih kartica, ali je taj predlog odbijen. Roditelji su smatrali da je 41 kamera video-nadzora dovoljana. Često se dešava da se učenici posvađaju, dođe i do koškanja, ali ovako nešto se nikada nije desilo - kaže Đokić.

Ranjenog učenika posetio je juče popodne ministar prosvete Žarko Obradović. Ministar je izjavio da ovajslučaj pokazuje da o pitanju bezbednosti učenika nadležni treba da vode računa tokom čitave godine, a ne samo 1. septembra.

Đaci uznemireni

Većina učenika Hemijske škole bila je vidno uznemirena posle ranjavanja njihovog školskog druga.

- D. K. ide na pekarski smer i ponavljao je drugu godinu, ali nije pravio probleme. Stalno slušamo kako se ljudi tuku i ubijaju, ali nije nam sve jedno kada čujemo da je neko izboden usred učionice na očigled drugara i drugarica iz odeljenja - kaže jedan od učenika koji nije želeo da se predstavi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.