Učenik iz Sremske Mitrovice poginuo u Budimpešti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Okt.2011, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učenik iz Sremske Mitrovice poginuo u Budimpešti

NOVI SAD -

Učenik srednje škole iz Sremske Mitrovice rano jutros je tragično izgubio život u Budimpešti, gde je bio na ekskurziji, potvrdio je ambasador Srbije u Mađarskoj Dejan Šahović. Učenik je pao sa petog sprata hotela, izjavila je RTS-u Mira Đorđević direktorka Gimnazije.

"Mađarski nadležni organi su nas obavestili da je rano jutros tragično izgubio život učenik gimnazije, koji je bio na ekskurziji u Budimpešti", izjavio je Šahović.

Ambasador >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Šahović je rekao da je učenik, prema preliminarnim informacijama, pao s prozora hotela u kojem je bio smešten sa školskim drugovima.

"Naše konzularno odeljenje ambasade u Budimpešti intenzivno radi s mađarskim organima na prikupljanju svih relevantnih informacija i u stalnom smo kontaktu sa njima tim povodom. To je sve što mogu sada da vam kažem, jer nikakve zvanične informacije od mađarskih organa koji sprovode istragu još uvek nemamo", rekao je on.

Mađarska policija sprovodi istragu i čim bude više pojedinosti, mi ćemo obavestiti Sektor za konzularne poslove Ministarstva spoljnih poslova Srbije, dodao je ambasador Šahović.

Na ekskurziju u Budimpeštu otišlo je pet odeljenja drugog razreda srednje škole iz Sremske Mitrovice.

Mitrovački gimnazijalci bili su gosti budimpeštanske Srpske gimnazije, s kojom imaju višegodišnju saradnju. U glavni grad Mađarske otputovali su u ponedeljak, a bilo je planirano da se vrate u petak.

U ovoj školi su posle vesti o tragediji otkazane sve planirane društvene aktivnosti.

U Budimpeštu su otputovali direktorica Mitrovačke gimnazije i otac nastradalog učenika.

Ekskurzije normativno uređene, najveći problem bezbednost

Zakon o bezbednosti saobraćaja i Pravilnik o ekskurzijama, samo su neki od propisa koji uređuju način realizovanja đačkih ekskurzija, ali je za organizatore putovanja i dalje najveći problem na terenu - kako da učenici budu bezbedni dok su na odabranoj destinaciji.

Za bezbednost đaka na ekskurzijama odgovornost je na direktorima škola, koji moraju dosledno da ispoštuju proceduru predviđenu pravilnikom.

Tako su škole obavezne da prijave putovanje upravi saobraćajne policije najmanje 48 sati pre početka ekskurzije, putni pravac i broj autobusa.

Na putovanja duža od jednog dana sa decom ide i lekar, a pre nego što otpočne putovanje, saobraćajna policija je dužna da utvrdi da li je tehnička dokumentacija ispravna.

Autobusi stariji od pet godina moraju imati obavljen tehnički pregled ne stariji od pet dana, dok noviji autobusi ne mogu poći na put ako je tehnički pregled stariji od šest meseci.

Za višednevna putovanja mora se obezbediti dovoljan broj vozača, a obavezan je i alko test pre početka putovanja.

Noću, od 22 do pet sati ujutru, đaci se ne prevoze, a sve nedostake na vozilima i nepripremljenost vozača dužna je da otkloni turistička agencija.

Podaci iz Uprave saobraćajne policije govore da je tokom prošle godine policiji prijavljeno 9.000 ekskurzija, a pregledano je 15.860 autobusa, od čega je 25 bilo tehnički neispravno, a prilikom redovne kontole na putevima 36 je isključeno iz saobraćaja.

Tokom realizacije prošlogodišnjih ekskurzija 18 vozača imalo je određeni procenat alkohola u krvi pred polazak na put.

Osnovci na ekskurzije idu isključivo po Srbiji, a srednjoškolci, učenici 3. i 4. Razreda, mogu i u inostranstvo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.