Ubistvo šefa pumpe otkrilo veliku proneveru

Izvor: Politika, 25.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubistvo šefa pumpe otkrilo veliku proneveru

Četvorica nadležnih benzinske stanice u Kuršumliji „pozajmila” više od 3,35 miliona dinara

Prokuplje – Kada je 7. jula prošle godine ubijen šef benzinske pumpe Srđan Savić, počelo je da se odmotava klupko zloupotreba i pronevera na benzinskoj stanici 635 NIS „Jugopetrol” u Kuršumliji. Osumnjičenih prvo nije bilo, potom ih je nekoliko saslušavano, a tek sada je klupko počelo da se odmotava.

Ovih dana Ljubomir Jovanović, istražni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sudija Okružnog suda u Prokuplju pokrenuo je istragu protiv deset lica umešanih u razna krivična dela na spomenutoj benzinskoj stanici, čiju osnovu čini pronevera u vrednosti većoj od tri miliona i trista hiljada dinara.

Sve je počelo još pre četiri-pet godina kad su šefovi smena na ovoj benzinskoj pumpi V. M. (28), D. L. (49), R. B. (51) i R. B. (56) počeli da pozajmljuju novac iz dnevnog pazara, a da u dnevne, mesečne i godišnje izveštaje unose lažne podatke o količini goriva, ulja i druge robe u većem iznosu na zalihama nego što je stvarno. To su radili i pri redovnom godišnjem popisu. Tako je, na primer, 31. decembra 2005. godine lažno prikazano najmanje 19.000 litara goriva D-2 i 2.700 litara benzina MB-95, a na vanrednom popisu 9. decembra 2006. godine najmanje 16.000 litara dizela i više od 9.700 litara benzina. Uz to, oni su prikazivali da su izdali i po hiljadu litara dizela na ime nekih žitelja Kuršumlije, a da oni o tome nisu imali pojma.

Tako su „pozajmice” narasle i na više od milion dinara po pojedincu. Kad se R. B. (51) već uplašio kako će da nadoknadi dug, otišao je u Niš i od uprave preduzeća zatražio da mu odobre kredit. Tako su, izgleda, stvari počele da se naziru. Uprava je odredila da kontrolor Ivan Kurtović ode u Kuršumliju i detaljno ispita poslovanje ove pumpe. Pokojni Savić, verovatno očekujući da će se sve ubrzo otkriti, počeo je da vrši pritisak na šefove smena da vrate novac. Međutim, ubrzo dolazi do njegovog ubistva. Potom je izvršen popis i utvrđeno da je, što u novcu, što u robi, napravljen manjak od tačno 3.357.305,33 dinara.

Pored četvorice šefova smena, na odgovornost je pozvano još šest osoba koje su bile u popisnim komisijama, pa su potpisivale liste popisa na pumpi bez uvida u stvarno stanje. Za sada u pritvoru je samo V. M. za koga postoji opravdana sumnja da je iz pištolja ubio šefa pumpe Srđana Savića.

D. Borisavljević

[objavljeno: 26/01/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.