Izvor: B92, 01.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubistvo iz zasede kod Zvečana

Priština -- 23-godišnji Miljan Vesković iz Žitkovca kod Zvečana ubijen je prošle noći na putu od Zvečana ka selu u kome je živeo.

Ubistvo se dogodilo jutros između tri i četiri sata, kad se Vesković vraćao kući svojim automobilom. Motivi ubistva još nisu poznati, kažu u regionalnoj policiji, navodeći da nema indicija da je ubistvo etnički motivisano.

Na polovini puta morao je da se zaustavi zbog barikade načinjene od grana, a u tom trenutku je nepoznati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ubica iz zasede osuo rafal po "golfu". Ubica, ili više njih, izbacio je telo Veskovića iz automobila, a potom se odvezao starim putem do sela Grabovac, gde je "golf" jutros pronađen.

Na mestu zločina pronađeno je više čaura iz automatske puške kalibra 7,65mm. U toku je uviđaj koji vrši međunarodna policija.

Koordinacioni centar: Albanski teroristi

Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju osudio je ubistvo, nazvavši počinioce albanskim teroristima.

"Od kada su međunarodne institucije zadužene za bezbednost svih građana Kosmeta prisutne u južnoj srpskoj pokrajini i od kada srpske snage bezbednosti ne mogu da zaštite civilno stanovništvo na Kosmetu, neprestano se nastavlja spirala zločina nad Srbima, dok se istrage ne privode kraju, a počinici najtežih zločina ostaju nekažnjeni", navodi se u saopštenju.

Koordinacioni centar kaže da, međutim, Unmik i dalje ponavlja da nema indikacija da incidenti imaju bilo kakvu međuetničku vezu. Od početka ove godine, na Kosovu je bilo, uključujući današnje ubistvo, 188 incidenata i napada na Srbe i njihovu imovinu. Unmik i šef međunarodne policije tvrde da ih je bilo dvanaest.

Kosovski sudovi do sada su pokrenuli procese u 56 predmeta koji se odnose na događaje od 17. marta 2004. Kako je saopštio Unmik, od tih 56 predmeta, 13 je rešeno, na osnovu kojih je 25 osoba osuđeno na kazne do 18 godina zatvora. U nasilju u martu 2004. ubijeno je 19 osoba - 11 Albanaca i osam Srba, a povređene su 954 osobe.

Čeku: Formiranje Saveta za bezbednost manjina

Premijer Kosova Agim Čeku najavio je formiranje posebnog Saveta za bezbednost manjinskih zajednica. To telo će, kako je rekao, delovati u okviru Nacionalnog saveta za bezbednost, koji tek treba da bude osnovan i na čijem će čelu biti predsednik kosovske vlade.

Savet će se, prema navodima Čekua, baviti pitanjima bezbednosti manjinskih zajednica i u njegovom radu učestvovaće predstavnici Vlade, Kfora, Unmika, Kosovske policijske službe i Kosovskog zaštitnog korpusa.

Ocenjujući bezbednost srpske zajednice na Kosovu, Čeku je kazao da među Srbima više vlada osećaj nesigurnosti, nego što je to stvarno stanje. "Problem je da oni imaju garantovanu slobodu na Kosovu, ali zbog činjenice da to pravo ne ostvaruju i ne ostvarujući to pravo, stvorili su ubeđenje da nisu slobodni da se kreću. To nije istina", kazao je Čeku.

Tadić: Uhapsiti počinioce

Predsednik Srbije Boris Tadić zatražio je večeras od šefa UNMIK-a Sorena Jesena-Petersena da budu pronađene i privedene pravdi ubice kosovskog Srbina Miljana Veskovića. Tadić je večeras telefonom razgovarao sa sefom UNMIK-a Jesen-Petersenom i osudio ubistvo Veskovića.

Šef UNMIKa je Tadiću kazao da je istraga o zločinu u toku i da će ga obavestiti o njenim rezultatima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.